Въпросът защо имаме толкова голяма смъртност трябва да бъде зададен на хората, които твърдяха, че такъв вирус няма, които твърдяха, че маските са излишни и към тези които палиха маски по площадите.

Това заяви в ефира на Нова телевизия зам.-директорът на УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов" и зам.-председател на БЛС проф. Николай Габровски.

Той добави, че в неговото лечебно заведение има заболели медици. Те се откривали на ежедневна база.

Експертите твърдим от самото начало на този вирус, че той е много сериозен и потенциално смъртоносен, посочи той.

4382 нови случая на коронавирус, 157 жертви

4382 нови случая на коронавирус, 157 жертви

Направени са 10 474 теста...

Габровски обясни, че повечето от тях се заразяват извън болницата, където рискът е значително по-голям. Ако в болницата мерките се спазвали, там рискът от зараза бил относително нисък.

Той изтъкна, че страната ни е имала един относително либерален режим на рестрикциите свързани с овладяването на пандемията. Като основен проблем в обществото професорът посочи, че липсва единно отношение към спазването на мерките.

Мерките са ефективни само, когато се спазват от цялото общество. Ако 10 от 100 не ги спазват, то застрашени са и останалите 90. Именно защото 10 души не искат да носят маски, сега ще трябва да ходим със скафандри", каза той.

Специалистът изказа категорична подкрепа към предложението за по-сериозни мерки в страната.

Като лекар смятам, че по-сериозни мерки трябва да бъдат въведени, но причината за това е най-вече, че въведените сега не се спазват. От медицинска гледна точка това е абсолютно задължително, за да се въведе в контрол ходът на това заболяване, обясни проф. Габровски.