Около 140 000 работници и служители на месец ще бъдат обхванати от мерките за подкрепа. Това е, може би, малко повече от средния брой засегнати от началото на пандемията до момента. Няма да остане някой, който е засегнат от ограничителните мерки, който да не бъде подпомогнат. Това заяви служебният социален министър и вицепремиер Гълъб Донев в ефира на Нова телевизия.

Това, което е предвидено в актуализацията на бюджета, са около 400 млн. лв., които да бъдат насочени към бизнеса - за запазване на заетостта, за компенсиране на бизнесите, които изпитват затруднения в следствие на кризата. Помощите се изплащат следващия месец след въвеждането на ограничителните мерки - тоест от октомври. Друга мярка е насочена към затворените бизнеси. Искам да подчертая, че и в двете мерки - 60/40 с дизайна, който работи от юни месец, и в новата мярка 75/0, са включени самоосигуряващите се лица. Така, че за всички, които са засегнати по някакъв начин от кризата, тези мерки ще сработят, посочи вицепремиерът.

Заведенията в Ямбол, Русе и Добрич се вдигнаха на протест

Заведенията в Ямбол, Русе и Добрич се вдигнаха на протест

Срещу новите COVID мерки

Мярката 80/20 няма да продължи да съществува. Всички, които са попадали в тази мярка, са получавали и пари по мярката 60/40. В момента абсолютно всички бизнеси, които имат намаление в оборотите с 30% и 40%, попадат в мярката 60/40, обясни Донев.

Парите се получават от работодателя, който разпределя средствата между служителите си. Министърът даде пример с фитнес център, при който капацитетът е намален до 30%. Тогава оборотът ще е намалее с над 40% и собственикът ще попадне в мярката 60/40. В този случай държавата ще му изплати 60% от осигурителния доход на работещите.

Дейци на изкуството на протести в три града срещу COVID мерките

Дейци на изкуството на протести в три града срещу COVID мерките

Те ще продължат стачните си действия, докато исканията им бъдат изпълнени