Дейци на изкуството, школи по изкуства, родителски организации и др. излязоха на протести в три града в страната - в София, Добрич и Хасково. В столицата протестът започна в 16.30 пред Министерството на здравеопазването, като по-късно се премести пред сградата на президентството.

Исканията на протестиращите - да не бъдат въвежданите новите рестриктивни мерки заради COVID пандемията, или поне не в настоящия им вид, защото хиляди щели да останат без работа.

Готови сме да продължим стачните си действия, докато исканията ни не бъдат изпълнени, категорична бе председателката на Съюза на организациите за любителско изкуство Милена Налбантова.

МЗ: Протести няма да спрат разпространението на COVID-19

МЗ: Протести няма да спрат разпространението на COVID-19

Според ведомството новите мерки са по-меки от тези в редица други страни

По думите й ограниченията, въведени от здравното ведомство, са меко казано необмислени. Така например било абсурд ограничаването на любителските групи по изкуства до 10 човека при условие, че повечето тренировки и събития се провеждат в големи и проветряеми зали.

Протестиращите се обявяват и против това ваксината да бъде задължителна. "Ваксинацията е въпрос на личен избор", заяви още Налбантова. Недоволство бе изразено и относно намеренията за въвеждане на ежеседмични тестове за децата в училище и постоянното носене на маски по време на учебния процес.

В сряда, 8 септември, ще се проведе мащабен протест на ресторантьори, хотелиери, представители на транспортния сектор, фитнес зали и др. Недоволните от мерките се заканват да преустановят дейността си от 28 септември, ако исканията им не бъдат изпълнени. Ако това стане факт, ще бъдат засегнати редица сектори от обществения живот, като така например ще бъдат преустановени междуградските автобусни превози.

Заведенията обвиниха Радев за новите COVID мерки

Заведенията обвиниха Радев за новите COVID мерки

Отговорността за действията на служебния кабинет била единствено на президента