Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията се обърнаха към президента Румен Радев заради новите мерки срещу COVID-19, които ограничават дейността им, без обаче да са предвидени социални и икономически мерки за подкрепа.

Те негодуват, че институциите са останали "глухи и слепи" за сочените от бранша проблеми и предлаганите механизми за минимализиране на социално-икономическите последици от предстоящата четвърта вълна.

От СЗБ и БАЗ напомнят, че през юли служебният кабинет е приел Национален оперативен план за справяне с пандемията, без обаче да го подложи на обществено обсъждане.

Те подчертават, че наличието на адекватен план би било важно за планирането на бъдещите действия от страна на управляващите, с които се засягат интересите на бизнеса и конституционното право на труд на работещите в сектора граждани. Тази предвидимост обаче залегнала само в частта със затварянето и ограничаването на работата на ресторантьорския сектор.

Заведенията готови за протест още днес

Заведенията готови за протест още днес

Неваксинирани служители от РЗИ ще проверяват дали сервитьорите били

Предвидимост и спокойствие за социално и икономическо подпомагане няма и безбройните медийни изяви и твърдения от страна на представители на служебния кабинет, че мерки в подкрепа на бизнеса също ще бъдат предвидени, остават само празни обещания, неподкрепени с реални действия и инициативност от страна на отговорните институции в тази посока, категорични са от двете браншови организации.

Те призовават за разум и политическа отговорност - налаганите здравни мерки да кореспондират със съответстващите им компенсации и помощи за бизнеса.

Тъй като страната ни е на прага на нова вълна от коронавирус, а няма редовно избрано правителство, според БАЗ и СЗБ политическата и морална отговорност за действията и бездействията на служебното правителство е единствено на президента.

Те посочват, че с влязлата от днес в сила издадена заповед от здравния министър, но без предвидени социални и икономически компенсации, без работа остават стотици хиляди български семейства, заети в туристическия бранш и съпътстващите го обслужващи сектори. От бранша са категорични, че подобна политическа безотговорност и липса на междуинституционална координация не може да продължава да бъде толерирана.

По тази причина настояват за отмяна на действащите от днес противоепидемични мерки до предвиждането и приемането на съгласувани с бизнеса социални и икономически мерки за подпомагане. Искат и спешна ревизия на Националния оперативен план за справяне с пандемията, за да се премахнат заложените в него дискриминационни ограничения.