От полунощ влезе в сила наредбата на здравното министерство, с която се въвеждат допълнителни по-строги мерки за борба с коронавируса.

Мерките са следните:

- Провеждането на занимания в езикови, школи, образователни се допуска при дистанция от метър и половина до 10 човека в помещения, хигиена, проветряване, дезинфекция, преустановяват се посещения в детските центрове и клубове и услуги за деца.

- Провеждането на конгресни обучения се допуска при използване на не повече от 30% от капацитета и 30 души, 1,5 метра дистанция и носене на маски

- Преустановява се провеждането на тийм билдинги, провеждането на конкурси, масови изпити и други се допуска при използването на не повече от 30% от капацитета, спазване на 1.5 метра дистанция и носена на маска.

- Преустановява се провеждането на всички масови мероприятия, събори, фолклор.

- Кина, театри, циркове, концерти ще се допускат при не повече от 50% от капацитета на помещението, дистанция, определени физически места, маски.

- Посещенията на музеи и галерии ще става от 1 човек на 8 кв. м., дистанция от 1.5 метра, маски

- Центрове, различни школи, вкл. и за танцови изкуство ще работят при не повече от 30% при максимално 10 човека

анкета

Ще се ваксинирате ли с нарастването на случаите?

Виж резултати

Да, сега вече да 5.5%

Отдавна съм се ваксинирал 50.9%

Може и да побързам, но чакам есента 3.9%

За какво? Така или иначе ще ни затворят 8.4%

Само когато стане задължително 12.4%

Аз съм антиваксър 18.9%

- Спортни състезания с професионален характер на закрито без публика

- Спортни състезания на открито ще са с публика при не повече от 30% от капацитета на стадиона, само седящи места, всяка трета седалка, 1.5 метра дистанция и маска

- Фитнеси ще работят при изготвяне и използване на не повече от 30% от капацитета, спортни зали, клубове, басейни ще се на база индивидуални спортове

- Колективни спортове на закрито се преустановяват

- Посещенията в балнеолечебни, спа центрове ще са по 30% от капацитета, при график за индивидуални посещения, маски, 1.5 метра

- Посещенията в заведенията за хранене, игрални зали се допускат само в часови интервал от 7 ч. до 23 ч., 1.5 метра между облегалките на столовете на съседните маси, 6 души на маса, маски за персонала. След 23 ч. няма да работят заведения.

- Събития - частни тържества, кръщенета, сватби - ограничението ще е до 30 души на закрито и 60 на открито.

- Физически и юридически лица, които управляват търговски и административни обекти, трябва да създадат организация на контрол на клиентите от 1 човек на 8 кв. метър.

- На пазари, базари, тържища - трябва да се създаде организация на еднопосочно движение, контрол, дистанция от 1.5 метра, посетителите и работещите с маски

- Работодателите трябва да организират работния процес в дистанционна форма - работа от разстояние, надомна работа, а където е невъзможно - най-много 50% присъствено.

- Посещения в социални заведения и свижданията в болниците остават разрешени, но ще стават при пълен комплект с предпазни средства, не повече от един човек в стая по едно и също време и по ред, определен от болниците.

- В офиси и места, където всички от персонала са ваксинирани - ще могат да работят на 100% капацитет при валиден ковид сертификат, отрицателен резултат от изследване от 72 часа или бърз антигенен тест, или аналогичен документ, само ваксинирани или преболедували. Ръководителите уведомяват съответната РЗИ, те поддържат списък на обектите и мероприятията, спорове основно вида на обекта се решават от РЗИ.

677 новозаразени и 526 излекувани от COVID-19 за денонощие

677 новозаразени и 526 излекувани от COVID-19 за денонощие

1 654 са поставените ваксини, 35-ма изгубиха битката с вируса

Припомняме, че преди да се вземе решението за налагане на мерки са проведени редица обсъждания с експерти, членове на Експертния съвет по епидемиология, както и над 40 становища на браншови съсловни организации.

Срещу мерките първи скочиха от ресторантьорския и хотелиерския бранш, като днес те излизат на протест.