Протести не могат да спрат разпространението на вируса, нито ще намалят броя на хоспитализациите и починалите от COVID-19. Това заявяват от Министерството на здравеопазването по повод заявената готовност на ресторантьорския бранш за гражданско неподчинение спрямо новите мерки срещу COVID-19, влезли в сила от днес.

От ведомството напомнят, че въпросните мерки са въведени след задълбоченото им обсъждане с членовете на Експертните съвети.

По данни на МЗ към днешна дата общият брой на болните коронавирус, настанени в лечебни заведения, е 4 284, а в интензивните отделения са 339 от. Това налага временното въвеждане на противоепидемични мерки.

От министерството посочват, че мерките се въвеждат по предложение на Главния държавен здравен инспектор, съобразени са с Националния оперативен план и се даде необходимото време за подготовка за новите условия.

Заведенията обвиниха Радев за новите COVID мерки

Заведенията обвиниха Радев за новите COVID мерки

Отговорността за действията на служебния кабинет била единствено на президента

Според МЗ засегнатите физически и юридически лица трябва да бъдат обезщетени и компенсирани за наложените им ограничения, като това е позиция, заявена многократно от правителството. По тази причина преди да бъдат обявени мерките, са били поискани становища от работодателски, браншови и други организации от всички засегнати сектори.

В МЗ са постъпили над 40 такива становища с предложения за компенсаторни механизми за засегнатите от ограниченията лица, които предложения са препратени до министерствата на финансите, на икономиката, на туризма и други, в чиито сектори има въведени ограничения, с цел планираните мерки да бъдат съобразени и с тези конкретни предложения.

Противоепидемичните мерки са внимателно прецизирани и са по-меки от тези, които се прилагат в редица други страни, а резултатите ще зависят от спазването им, подчертават от МЗ.

Заведенията готови за протест още днес

Заведенията готови за протест още днес

Неваксинирани служители от РЗИ ще проверяват дали сервитьорите били