Десетгодишната Ребека Стефанова Недева от Стара Загора днес не можа да присъства на откриването на учебната година в родния си град.

Причината е че на 11 септември гръцките власти не са допуснали майката да изведе детето си от Гърция заради изгубени документи. Ребека живее при родителите на майка си в България, а в Солун прекарва ваканциите.

Генералният ни консул в Солун Лъчезар Иванов потвърди, цитиран от БНР, за случая.

Той обясни, че проблем за издаването на пасаван е липсата на съгласие от бащата на детето, който е в Англия. Консулът коментира, че най-вероятната причина гръцките власти да не допуснат излизането от държавата, е евентуалното предотвратяване на трафик на деца.

Майката на Ребека 32 - годишната Петя Христова има още едно дете от мъжа, с когото няма сключен брак. И двете деца са признати от бащата.

Христова обясни, че е оставила детето си при семейството на своя работодател в Солун. Тя добави, че очаква да получи по факс от посолството ни в Англия нотариално заверени документи от бащата. С тях ще може да се завърне в Гърция и да подаде заявление за издаването на пасаван.

След като се завърне в Стара Загора на детето ще може да бъде издаден нов паспорт само в присъствието на двамата родители.