След прекъсване от девет години стотици гайди възвестиха възраждането на Роженския събор. Фолклорната проява събра хиляди хора, а в откриването със свои изпълнения участваха Валя Балканска, хорът „Космическите гласове на България", фолклорен ансамбъл „Родопа" Смолян и други.

Патрон на празника на българското народно творчество е президентът Росен Плевнелиев. В речта си на откриването Плевнелиев определи събора като „символ на обединение и родолюбие, доказателство за богатата духовност и здрави корени на българина", благодари на организаторите на събора и изказа своята гордост, че има възможност да бъде тук и да открие празника на духа.

Роженският събор е извор на народния дух и гений, на непреходното родопско творчество, на богатството на българския фолклор и традиции, заяви президентът Плевнелиев. Държавният глава отбеляза, че родопският фолклор е изразител и пазител на непреходните традиции и богата духовност на българския народ и благодарение на него през вековете сме успели да съхраним националната си идентичност.

Росен Плевнелиев благодари на организаторите на събора и на множеството изпълнители, които са се събрали от цяла България. Президентът пожела на всички гости и участници през следващите няколко дни, в които се провежда съборът, да се насладят на неповторимата атмосфера и да се заредят с вяра и оптимизъм от магията на българския фолклор.

"Гордея се, че съм патрон на Роженския събор, с който показваме силата на българина и това, че нацията ни е със здрави корени и светло бъдеще", заяви държавният глава в отговор на журналистически въпроси.

Президентът посочи, че България е на прав път само когато развива демокрацията и пази своите корени и богата духовност. Пример за това е и провеждането на Роженския събор.