Антимафиоти от ГДБОП и служители на прокуратурата вчера са нахлули необосновано в офиса на фирмата на Пламен Стоянов - Дамбовеца "Екометал Инженеринг" ЕООД.

Близо 2 часа Стоянов и адвокатите му Сашо Чабанов, Петя Милкова и Людмил Рангелов разговаряха с медиите в БТА.
Вчерашната операция е свързана със сигнал за източване на "Кремиковци" от Дамбовците, които изнасяли желязо, покрито с шлака. Максималната присъда за престъплението, за което е обвинен Дамбовеца, е от 1 до 10 години затвор.

Лица, които стоят между политиката и бизнеса са в основата на атаките срещу нас, заяви категорично Стоянов.
След вчерашната операция е било повдигнато обвинение срещу шофьора на камиона, карал шлаката, както и срещу багериста, който е натоварил материала. Обвинението е за квалифицирана кражба от комбинат "Кремиквци" на посочения метален предмет.

Обиските са целенасочени действия, а не грешка. Търси се завземане на пазарна ниша, каквато представлява рециклирането на промишлени опасни отпадъци.

По думите на Пламен Стоянов този предмет е ръждясала, стара, смачкана ламарина, тежаща 800 кг., чиято пазарна стойност е около 200 лв.
Дамбовеца декларира, че въпросният метален предмет се намира на терен, за който фирмата има право на ползване. Освен това Стоянов подчерта, че металният предмет е бил натоварен на превозно средство, собственост на дружеството.

Обвинението е абсолютно несъстоятелно по тези причини, категоричен е адвокатът на Дамбовеца - Людмил Рангелов.
"На "Кремиковци" му направиха същата пресечка, която правят и на нас сега", категоричен е Пламен Стоянов.

Той обяви, че ще уведоми всички европейски посланици у нас, както и ЕС и ще подаде конкретни сигнали не само за този, но и за редица други случаи, които според него представляват целенасочен натиск срещу фирмата. При вчерашната акция не са били допуснати и адвокатите на фирмата, посочи още собственикът.

Четири обиска са правени в дружеството, заяви юридическия консултант на "Екометал Инжинеринг" Сашо Чобанов. Той подчерта, че Пламен Стоянов се разхожда спокойно във фирмата без охрана и допълни, че не вижда причина защо арестите и обиските се извършват в 4 през нощта.

Той е убеден също, че обиските са целенасочени действия, а не грешка. Изводът според него е, че се търси завземане на пазарна ниша, каквато представлява рециклирането на промишлени опасни отпадъци.
Той допълни, че това е високотехнологично производство с добри приходи, а "Екометал Инжинеринг" е предприятие с търсена продукция в чужбина. Пламен Стоянов е категоричен, че в България той конкуренция няма.

Обяснението на натиска срещу "Екометал инжинеринг" е, че тези преднамерени действия са обработена схема, която се прилага, за да се постави предприятието в несъстоятелност и да не може да изплаща кредитите си към различни банки.
Юристите обясниха, че тези кредити са с непознати размери за други фирми в България и се равняват на стотици хиляди евро, които от фирмата лоялно и редовно изплащат.

Изобщо не ми пука да стигна до крайности - да изпия туба с бензин и да се запаля, ако това би решило проблема.

"Режат се ленти на съоръжения за 8-9 млн. евро в други фирми", заяви Чобанов и посочи, че във фирмата на Стоянов работят съоръжения за над 100 млн. евро, каквито няма на балканския полуостров.

По време на пресконференцията на екран бяха показани и снимка от фирмата на Дамбовеца - депа, железни елементи и други метали, с които работи предприятието.

Той заяви, че за себе си не се притеснява от още акции и подчерта, че самият той е готов да действа крайно - да изпие туба с бензин и да се запали, ако това би решило проблема.
"Изобщо не ми пука да стигна до крайности", заяви той и подчерта, че се притеснява за двете си деца, които също са изживели целия стрес от акциите и арестите.
Пламен Стоянов подчерта, че преди това не е обмислял да излиза открито пред журналисти и да коментира дейността на фирмата и акциите на МВР и прокуратурата срещу нея и допълни:

"На мен ми писна да стоя и да гледам толкова време такава подигравка със 7 млн. българи".

Той заяви, че никога не е принадлежал към никаква политическа партия и никога не е гласувал, тъй като "се правят едни закони, много услужливи". По думите му българинът работи или гладен или уплашен.
Той заяви, че очаква още полицейски акции срещу фирмата му и посочи, че при предишните операции цялата документация е била иззета.

На въпрос как и защо е бил свързан с Алексей Петров при операция "Октопод" на МВР, Стоянов заяви категорично, че дотогава не го е познавал и не е имал никакви контакти с него. Бил е свързан с "Октопода" заради един договор между "Екометал Инжинеринг" и една от фирмите на Алексей Петров.
В последствие той се е запознал с Петров и заяви, че няма лоши впечатления от него след първите си разговори.

"И аз мога да кажа като премиера - не искаме да свирим втора цигулка" и допълни, "поне да ни бяла сложили за глава на този октопод".

Стоянов припомни, че е предложил на бившия министър на икономиката Петър Димитров „Екометал Инженеринг" да започне преработка в „Кремиковци" на около 25 000 тона скрап месечно в електропещен цех, като осигурят за сметка на фирмата въвеждането му (на цеха, б.р.) в работа, съгласно изискванията на екологичните норми.

В писмото се посочва още, че предложението на „Екометал Инженеринг" е предприятието да работи в условия на криза. Стоянов е убеден, че именно това предложение е планът за спасяване на „Кремиковци".
По думите му обаче в момента е въпрос на време да бъде обявена ликвидацията на комбината.