ГДБОП разби схема за изпиране на милиони евро и щатски долари, съобщи БНТ. Става въпрос за изключително мощна група, която е извършвала т.нар. "фишинг престъпления" - хаквани са банкови сметки в чужбина. Сумите в тях са пренасочвани към сметки на подставени лица в България. Повечето от тях са от Пловдив и са знаели са в какво участват, заяви окръжният прокурор Румен Попов.

Всички около 15 наети в схемата са с нисък социален статус, като за огромните суми, които са теглили, са получавали символични възнаграждения. Условието към наетите е всеки един от тях да е притежавал поне 2 банкови сметки. Крайната дестинация на изпраните пари е Китай.

Спрени са и други 1,4 млн. евро. В ареста са двама от организаторите на схемата - 62-годишна българка и 42-годишен ливанец. На върха на пирамидата са били двама чужденци - датчанин от арабски произход и ливанец. Те са обявени за международно издираване. Като за първия има издадена червана бюлетина по настояване на Великобритания.

От окръжната прокуратура в Пловдив са категорични, че благодарение на бързата намеса на разследващети и специалистите по киберсигурност е предотвранетено хакването на суми за над 40 млн. евро.