Много вероятно е в страни от региона, включително в България, да има "спящи клетки" на международни терористични структури 

При конкретни условия  и в зависимост от позицията на дадена държава по определен проблем или криза, те биха могли да бъдат активирани.

Това каза директорът на Националната разузнавателна служба генерал-майор Кирчо Киров в анализ пред петия форум по сигурността, посветен на предизвикателствата пред европейската перспектива на Югоизточна Европа в Интер Експо център в София.

Киров подчерта комплектността на причините за терористичните и екстремистки заплахи, включващи бедността, социална несправедливост и междукултурна нетърпимост.

Той отбеляза, че използването само на силови методи в борбата срещу тероризма и екстремизма не е особено ефикасна стратегия.

Ангажирането на страни от ЮИЕ, сред които и България, в антитерористични коалиции и наличието на техни контингенти в кризисни райони с активно присъствие на терористични структури като Ирак, Афганистан и Ливан, създават предпоставки, рискове и заплахи от евентуални ответни удари, посочи ръководителят на разузнаването.

На Балканите присъства дейност на радикални ислямски структури, каза още Киров, цитиран от БНР. 

Киров отбеляза, че за разпространението на ислямския радикализъм прикрито работят и редица неправителствени структури с видимо хуманитарен характер.

В анализа Кирчо Киров акцентира върху Косово, като посочи, че най-активен и рисков потенциал за дестабилизация на обстановката в района продължава да съдържа проблемът с нерешения статут на областта.

Поредното отлагане на решението на проблема засилва вероятността от едностранно провъзгласяване от Прищина на независимост на областта с последващото й признаване от редица страни, което увеличава риска от усложняване на обстановката и на терена, добави той.

Възможно е нарастване на активността на радикални формирования както на албанците, така и на косовските сърби.

Не е изключено незначително събитие да предизвика сблъсъци на етническа основа, подобни на тези през март 2004 година, посочи Киров.

Съществува голяма вероятност при неблагоприятен ход на процеса за решаване на статута на Косово, да се активизират радикалните албански искания и в Македония, за каквито има вече сигнали, добави Киров.