Генерал-майор Цанко Стойков официално встъпи в длъжност като командир на Военновъздушните сили, предаде Нова телевизия.

Началникът на отбраната генерал Константин Попов представи генерал-майор Стойков пред командирите на войсковите формирования от състава на ВВС и личния състав на Щаба на ВВС.

„Очаквам от генерал-майор Стойков да изгради силен екип и да работи за стабилизирането и развитието на Военновъздушните сили“, каза генерал Попов, като подчерта, че генерал-майор Стойков има солидно образование и е отличен пилот и подготвен командир.

 „Мой основен приоритет ще е изграждането и развитието на ВВС, което ще постигнем заедно с командирите на бази и с целия личен състав“, подчерта генерал-майор Стойков и очерта трите основни задачи пред командването на ВВС.

„На първо място трябва да съхраним хората и да привлечем нови, за да осигурим приемственост. Продължаваме работата по финализиране на основния ни проект за придобиване на нов тип боен самолет. Ще работим и по поддържане на авиационната и обслужващата техника, за да гарантираме безопасната им експлоатация.“ – каза още новият командир на ВВС.

Той заяви, че от изключителна важност са моралът и устойчивостта на войнските колективи.

„За мен е важно да не се превръщат ВВС и въоръжените сили  в арена на политически битки, защото това се отразява негативно на  личния състав. Ние, военнослужещите, сме деполитизирани и сме призвани да защитаваме демокрацията, демократичните ценности и националните интереси.“ - посочи генерал-майор Цанко Стойков.