Бившият шеф на ГДБОП генерал Ваньо Танов оглави Агенция „Митници".
Той бе официално представен от финансовия министър Симеон Дянков.

Ваньо Танов е моя кандидатура", изтъкна Дянков и уточни, че вчера е направил предложението си до премиера.

Дянков изтъкна, че е запознат с дейността на Ваньо Танов и каза за него, че може успешно да се справи с многото проблеми в митниците и да помогне за балансирането на бюджета.

Според финансовия министър само за тази година от подобряването на работата на митниците биха могли да се съберат допълнителни приходи от 500 млн. лв.

Според анализите от митниците годишно изчезват около 1,2 млрд. лв., като течът е по-голям от предполагаемото, вероятно 2-3 млрд. лв., така че има доста възможности за събиране на ресурс - основно от акцизи и от горива, коментира Дянков.

Новият директор на митниците ще трябва да се бори с прекратяване дейността на контрабандните канали, злоупотребите с акцизи, както и да направи пълна проверка на медийните публикации за досегашната дейност в агенцията.

Първото нещо, с което ще се занимаваме, е да съберем повече приходи, повече акцизи, повече ДДС. Това е първата задача на новото ръководство
Симеон Дянков

Тези задачи са били поставени на новия директор на митниците от самия премиер Бойко Борисов.

Ваньо Танов каза от псвоя страна, че като бивш директор на ГДБОБ е добре запознат с контрабандните канали и участниците в тях.

Имам достатъчно актив и това е основанието ми да приема да бъда директор на Агенция „Митници" - благодарение на опита, който имам в последните 10 години по линия на контрабандата с акцизни стоки, горива, алкохоли, цигари - всичко, което е в този диапазон", изтъкна Танов.

Запитан дали ще продължи да работи с Crown Agents, Ваньо Танов каза, че познава в предишното си качество доста експерти от Crown Agents и спомена, че по линия на Crown Agents е бил поканен за една седмица във Великобритания.

По думите му експертите на Crown Agents като консултанти са полезни, но това е въпрос на задълбочено обсъждане и анализ.

„Мисля, че в бъдеще е добре да продължи тази дейност като независима трета страна в процеса", каза Танов.

„Сегашният контракт има поне още 9 месеца, така че това не е едно от първите неща, с които ще се занимаваме, посочи и финансовият министър.
Първото нещо, с което ще се занимаваме, е да съберем повече приходи, повече акцизи, повече ДДС. Това е първата задача на новото ръководство", подчерта Дянков.

Припомняме, Ваньо Танов пое антимафиотите през 2005 година, но две години по-късно подаде оставка.
По думите му тогава ГДБОП е изчерпала възможностите си за борба с корупцията по високите етажи на властта.
Съществуват и политически чадъри над сивата икономика и стоково и активната контрабанда у нас.

Малко след това Танов бе издигнат от ГЕРБ за кандидат кмет на Русе, но загуби местните избори.

Последваха редица негови изявления, обвиняващи тогавашния шеф на полицията, а по-късно и главен секретар на МВР Валентин Петров.

Танов взе и активно участие в дискусиите, разгоряли се след скандала "Куйович".

Негово изказване пред вътрешната парламентарна комисия за ситуацията в МВР, както и разкритието за срещата на министър Румен Петков с братя Галеви чрез посредничеството на Алексей Петров доведе впоследствие до оставката на вътрешния министър.