Здравната система доста добре се справи с пандемията. В България не е имало случаи да бъдат изпращани пациенти в други държави. Това заяви директорът на "Света Екатерина" проф. Генчо Начев пред БНТ.

Проф. Начев обясни, че болниците трябва да минат на нормалния си начин на работа, да приемат повече пациенти, като в някои болници няма да има легла за ковид. Мениджмънтът на здравните заведения трябва да се настрои, че няма да има допълнително заплащане за коронавирус. Очаква се едно средно покачване на цените на клиничните пътеки с 25%, посочи той.

По думите му проблемите в здравната система не са от времето на пандемията. Не трябва да се забравя, че хората отиват в чужбина само заради пари, а и заради доста по-добре устроените държави.

Сербезова ще черпи опит от добрите практики за Спешна помощ в Турция

Сербезова ще черпи опит от добрите практики за Спешна помощ в Турция

Страната ни ще закупи 5 хеликоптера

Според него в здравеопазването има нужда от промени във всяка една област - като се започне от джипитата, мине се през специализираната доболнична помощ, а и в самото болнично лечение. Без силна Спешна помощ не могат да станат никакви реформи в здравеопазването, изтъкна проф. Начев.

Трябва да има медицински хеликоптери, да има добро оборудване в линейките и да се подготвят кадри, но не само лекари, а да има и парамедици. Тогава при силна Спешна помощ може да се направи реформа, без да страда никой от нея, каза още той.

Очаква се от втората половина на годината да влезе в сила електронната епикриза.