Сътрудничеството между въоръжените сили на България и САЩ обсъдиха днес заместник-министърът на отбраната Соня Янкулова и заместник-командващият на въоръжените сили на САЩ в Европа генерал Уилям Уорд на среща в Министерството на отбраната, съобщиха от МО

Заместник-министър Янкулова благодари за помощта, която американската армия оказва на българските въоръжени сили по Програмата за международно военно образование и обучение, Програмата за чуждестранно военно финансиране и Фонда за солидарност, както и за логистичната подкрепа на българския контингент, включен в състава на ИСАФ, Афганистан.

Това е изключително важно за нас и показва на дело солидарността на въоръжените сили, което е най-ценното в съвместното партньорство, подчерта заместник-министър Янкулова.

На срещата беше отбелязано, че ходът на преговорите за разполагането на съвместните българо-американски военни съоръжения върви по график.

През септември тази година ще се проведе поредното българо-американско учение на подразделения на сухопътните войски на двете страни.

По време на срещата бяха обсъдени обстановката в Афганистан и в Ирак. Генерал Уорд заяви, че САЩ високо ценят  действията на България като партньор в борбата срещу тероризма.