Турция е зависима от източници от Русия, защото гледа да не направи грешна стъпка, за да не бъде спрян към нея примерно газ или петрол. Това коментира пред Би Ти Ви бившият консул на България в Одрин Георги Димов.

"Турция води балансирана и внимателна политика във връзка с войната в Украйна", каза бившият консул. Днес там ще се проведат преговори, които по думите на Димов ще са важни, защото предните са били по-скоро тактически.

Според него предложението на Турция за посредничество не е изненада, защото Ердоган поне от два месеца предлага това на Путин. Димов коментира и че все пак Турция има и някои решения, които са и срещу Русия.

Турция: Гърция използва кризата в Украйна срещу нас

Турция: Гърция използва кризата в Украйна срещу нас

Поредна размяна на обвинения между Турция и Гърция

По думите му това е допълнителното продължение на тази двойствена позиция. Със сигурност зависима от Русия заради големия брой руски туристи - над 6 милиона, а всъщност туризма в момента в една или друга степен спасява турската закъсалата икономика. Турция е зависима и по линия на строежа на атомна електроцентрала, която извършва Русия на нейна територия и също така по отношение на двустранната търговия, която е в твърде голям размер и тя няма как да се откаже от това нещо, обясни той.