Ваксините са част от комплексната борба срещу COVID-19 и всички трябва да се пазят. Най-странно е, че неваксинираните са най-палави. Това заяви председателят на Българското научно дружество по фармация Георги Момеков в сутрешния блок на БНТ.

По думите му на затворено място е хубаво да се носят маски, когато не може да се избегне дистанцията. Някои хора са забравили какво са учили по биология - че човек диша с носи си и не може да не се носи маска, категоричен бе Момеков, като добави, че за да има доверие във ваксините трябва да има адекватна информация за тях.

Хората не получават адекватна и смляна информация за ваксините. Има хора, които не спряха да говорят неистини и неща извлечени от контекста, изтъкна той.

3471 нови случая на коронавирус, 157 души починаха

3471 нови случая на коронавирус, 157 души починаха

Активните случаи са 51 858 - с 1452 повече от вчера...

В цял свят има ваксинирани хора, които попадат в болници. В България има друг феномен - никой не знае какво се случва с фалшивите сертификати, посочи Момеков. За да можем да припишем една смърт на ваксинация, трябва да има причинно-следствена връзка. Заболяването трябва да плаши българите от много други нации. Няма как да заключим българската генетика в рамките на нашата държава, отбеляза Момеков.

Той недоумява защо хората не се страхуват от COVID-19 и не взимат мерки да се предпазят. Според него трябва да се намери баланс между безопасността на децата и посещението им на училище. Ваксинираните хора могат да се разболеят, но не са в така наречената девствена популация, отбеляза Момеков.

"От COVID-19 могат да се генерират още нови болести, защото пандемията хапе сърцето и удря нервната система", предупреди той.

Представяме българската ваксина срещу COVID-19 на света

Представяме българската ваксина срещу COVID-19 на света

Учените разработват имунизация от ново поколение

Във връзка с третата бустерна доза, Момеков отбеляза, че ние сме с най-печалното покритие в Европа по отношение на ваксинацията. Същите хора, които пълнят незаконно работещи обекти след 23 ч. ще ревнат защо няма лекарства и защо не ги настаняват в лечебните заведения, каза още той. Хората в момента се бомбардират от глупости и в страната получават трибуна от национални медии, което е много странно.

Георги Момеков уточни, че се работи по създаването на българско лекарство и ваксина срещу COVID-19.