Днес е официалното представяне на българската ваксина срещу коронавирус.

Това ще се случи на 15-тия световен конгрес за ваксини, който ще се проведе онлайн. Ръководител на проекта е проф. Андрей Чорбанов от БАН, а прототипът вече е готов.

От екипа, разработващ ваксината, поясниха за Нова телевизия, че става въпрос за имунизация от ново поколение. Ваксината не е нито на принципа на РНК, нито на векторните ваксини. Има вариант дори да се впръсква, а не да се инжектира.

Целта на учените е ваксината да стане по-универсална, така че да може да се използва и при други вируси.

Тепърва обаче ваксината трябва да бъде тествана върху хора.

БАН: 120 000 лв. нужни в помощ на разработването на българската COVID ваксина

БАН: 120 000 лв. нужни в помощ на разработването на българската COVID ваксина

Толкова струва машина за синтезация на пептиди

Припомняме, през август 2020 г. стана ясно, че проектът за разработване на българска ваксина срещу коронавируса е останал без държавно финансиране до края на годината. Той не бе сред седемте, одобрени от фонд "Научни изследвания" на МОН. Проектът бе на стойност 300 000 лв. - таванът, за който може да се кандидатства. Той обаче остана в резервите, които да се състезават, ако се отпуснат още пари по линия на фонда. Впоследствие отпуснатите средства бяха в общ размер от 1,7 млн. лв.

През февруари имунологът от БАН проф. Андрей Чорбанов заяви, че Българската академия на науката е готова през лятото да покаже прототипа на ваксина срещу Ковид-19, която да създава имунен отговор срещу всички мутации на вируса.

БАН готова да създаде ваксина за всички мутации, но държавата не я спонсорира

БАН готова да създаде ваксина за всички мутации, но държавата не я спонсорира

Темата за ефикасността на ваксините е болната тема на всички, каза имунологът проф. Андрей Чорбанов