"Фонд "Научни изследвания" ще подпише договор с Института по микробиология за финансиране на процеса по разработване на българска ваксина срещу коронавирус. Идеята е наистина иновативна, няма друга такава по света. Тя ще бъде протеинова ваксина, която залага на къси пептиди. Другите ваксини залагат само на спайковия протеин. Самите пептиди ще бъдат капсулирани в едни пептидни наночастици от интересни полимери, които задават каскада от имунен отговор на организма. Ще бъде 100% безопасна". Това заяви микробиологът и директор на Института по микробиология към БАН проф. Пенка Петрова в ефира на "Денят ON AIR".

По думите ѝ, в момента се правят тествания върху мишки, а за синтезация на пептидите е необходима машина на стойност 120 хил. лв. Това са мишки, които притежават клетки от имунната система на човека, затова може да дадат добри резултати. Изследвания ще бъдат проведени в Института "Луи Пастьор", от който ще има и финансиране. Патентът обаче ще бъде наш - в БАН", каза проф. Петрова.

Проектът за българска ваксина срещу COVID-19 - без държавно финансиране

Проектът за българска ваксина срещу COVID-19 - без държавно финансиране

Това потвърди директорът на Института по микробиология към БАН

Тя посочи още, че българската държава няма възможност за производство на ваксини, а науката у нас като цяло е многократно недофинансирана.

Припомняме, че през август миналата година стана ясно, че проектът за разработване на българска ваксина срещу коронавируса е останал без държавно финансиране до края на годината. Той не бе сред седемте, одобрени от фонд "Научни изследвания" на МОН. Проектът бе на стойност 300 000 лв. - таванът, за който може да се кандидатства. Останал е обаче в резервите, които ще се състезават, ако се отпуснат още пари по линия на фонда. Сега отпуснатите средства са в общ размер от 1,7 млн. лв.

През февруари, имунологът от БАН проф. Андрей Чорбанов заяви, че Българската академия на науката е готова през лятото да покаже прототипа на ваксина срещу Ковид-19, която да създава имунен отговор срещу всички мутации на вируса. "Лятото ще сме готови с прототипа, но държавата категорично игнорира всичко, което се прави. Аз основно си говоря, те не говорят. Получаваме в момента дарения от различни организации ще изразя своята благодарност към всички които ни помагат. Ще отсрамим страната и науката", подчерта проф. Чорбанов.

Петрова вече изрази съмнение, че бихме постигнали 70% ваксинационно покритие до края на юни, ако не се ангажира мрежата от общопрактикуващи лекари, и поясни, че в момента има доставени дози, но не може да се организира достатъчно добре поставянето им и стигането им до хората.

Относно дългосрочните странични ефекти от ваксините, които могат да се проявят след време, проф. Петрова тогава заяви, че фирмите производители са обещали до края на 2022 г.да се изяснят научно всички странични ефекти. По нейни думи това е разумният период, в който биха се явили странични ефекти от ваксината.

БАН готова да създаде ваксина за всички мутации, но държавата не я спонсорира

БАН готова да създаде ваксина за всички мутации, но държавата не я спонсорира

Темата за ефикасността на ваксините е болната тема на всички, каза имунологът проф. Андрей Чорбанов