Груповият имунитет трябва да достигне 70-80% преболедували или ваксинирани. Това заяви пред БНР директорът на Института по микробиология към Българската академия на науките проф. Пенка Петрова.

Тя обаче поясни, че все още в световен мащаб сме много далече още от този процент, за да очакваме самоограничаване на инфекцията. По тази причина било нормално това, което се случва - все повече хора да се сблъскват с вируса и да създават защитен вал пред населението.

По нейни думи създаденият имунитет и от преболедуване, и от ваксиниране е достатъчен, за да осигури леко протичане на заболяването дори при повторно заразяване.

Разчитаме само на ЕМА за одобрение на ваксини

Разчитаме само на ЕМА за одобрение на ваксини

Богдан Кирилов: България не може да извърши национална процедура

По отношение на еднодозовата ваксина на "Янсен" проф. Петрова заяви, че й се възлагат големи надежди. Според нея еднодозовите ваксини са много ефективни и спестяват много труд за реимунизация.

Тя посочи, че ваксините на "Модерна" и "Пфайзер" също биха могли лесно да се превърнат в еднодозови, тъй като при поставянето на първа доза дават ефективност, равна на тази на руската "Спутник", на индийската или на китайската ваксина.

Проф. Петрова отбеляза, че само ваксината на "Янсен" е ефективна срещу южноафриканския вариант и допълни, че Южна Африка е закупила само този препарат и там се ваксинират единствено с него.

Относно руската ваксина "Спутник" микробиологът заяви, че тя е популярна вече в около 30 страни по света, изключително ефективна е и се базира на най-старите разработени технологии за векторни ваксини.

ГЕРБ преоблякоха идеята на БСП за внос на руската ваксина

ГЕРБ преоблякоха идеята на БСП за внос на руската ваксина

Здравната комисия поряза левицата за руската ваксина

Ние отдавна трябваше да се опитаме да закупим дори от руската ваксина, категорична бе Петрова.

Тя предупреди, че след поставена ваксина по време на изработването на имунен отговор - антитела и клетъчен имунен отговор, може да заразим себе си и останалите. По тази причина мерките трябва да продължават да се спазват.

Ваксината обаче до момента показала, че драстично намаляват случаите на хоспитализация и на тежко протичане.

"Вече няма нужда да убеждаваме обществото, че ваксините могат да решат проблема с кризата. В момента проблемът е световната липса на ваксини", посочи проф. Петрова.

Тя изрази съмнение, че бихме постигнали 70% ваксинационно покритие до края на юни, ако не се ангажира мрежата от общопрактикуващи лекари, и поясни, че в момента има доставени дози, но не може да се организира достатъчно добре поставянето им и стигането им до хората.

Относно дългосрочните странични ефекти от ваксините, които могат да се проявят след време, проф. Петрова заяви, че фирмите производители са обещали до края на 2022 г.да се изяснят научно всички странични ефекти. По нейни думи това е разумният период, в който биха се явили странични ефекти от ваксината.

80% от българите трябва да се ваксинират, за да изградим колективен имунитет

80% от българите трябва да се ваксинират, за да изградим колективен имунитет

Не само ние, но и целият свят все още е доста далеч от това