Заради рекордно високите цени на тока редица общини въвеждат режим на тока, като това правят и редица обществени институции, училища, ясли, детски градини, градски транспорт, религиозни храмове и др., заяви на брифинг в кулоарите на Народното събрание енергийният експерт и депутат от ГЕРБ Делян Добрев.

Затова от партията на Борисов ще внесат в деловодството на парламента проект за законови промени, по силата на които подобен род учреждения и институции да бъдат подпомагани.

"Това са организации, които не могат да вдигнат цените като частните дружества, защото разполагат с фиксирани бюджети и при подобна ситуация те или трябва да правят съкращения на други разходи, или да съкращават своята дейност", аргументира се Добрев.

Заради неприет бюджет метрото и електротранспорта в София не могат да си платят сметките за ток

Заради неприет бюджет метрото и електротранспорта в София не могат да си платят сметките за ток

Почти двойно е увеличението на декемврийската сметка

И даде пример - както още в края на предходната година държавата покрила 100% от допълнителните разходи на частните електроразпределителни дружества, така следва да постъпи с държавните и общински дружества и институции, за които няма друг изход от патовата финансова ситуация.

"Надяване се ако не днес, то поне утре това да бъде разгледано. Защото в 50 общини вече въведоха режим на уличното осветление. Това е 1/5 от общините в България", каза народният представител.

Попитан от News.bg откъде държавата следва да вземе тези допълнителни средства - от свръхпечалбата на енергодружествата или пък чрез инструменти като намаляване на ДДС на тока например, Добрев отговори: "Не става въпрос за милиарди, а може би за стотици милиони. При всяко положение по-малко от това, което дават за ЕРП-тата. Откъдето взеха за ЕРП-тата, да вземат за болниците, за старческите домове и храмовете."

Добрев коментира и процедурата по избор на нови членове на КЕВР, за където ГЕРБ нямат кандидатури. "Има ли смисъл да имаме, когато това само ще легитимира избора и да дадем оправдание на управляващите, че едва ли не има някакво състезание. Няма такова състезание - тази процедура е предварително решена, имаме по един кандидат за позиция."