От парламентарната група на ГЕРБ внасят Закон за изменение и допълнение на Закона за личните документи. Със законопроекта се предвижда създаването на карта на българите от диаспората в Украйна, с която да могат да се чувстват равни с българските граждани, да остават в родината и да се ползват с правата си.

На трибунка в Народното събрание депутатът от ГЕРБ Радомир Чолаков заяви, че страната е връхлетяна от поредица кризи - икономическа, енергийна, социална и кризата с бежанците. Управляващото мнозинство няма законодателни виждания и програма как да се справи с кризите, разкритикува Чолаков.

Страната се намира във форсмажор и според ГЕРБ Народното събрание трябва да разглежда законопроекти, които разрешават проблемите, пред които е изправено обществото. Предложихме цял Закон за доброволчеството, но нямало организация, регламент и подкрепа от държавата за него, напомни депутатът.

Теодора Генчовска: Продължаваме да евакуираме българи и чужденци от Украйна

Теодора Генчовска: Продължаваме да евакуираме българи и чужденци от Украйна

В Одеска област е разположена основна част от нашата диаспора

Мануил Манев добави, че както има карта на постоянно пребиваващи лица, трябва да има и карта на българите от диаспората. Трябва да се попълни декларация за принадлежност към българската общност и да се покажат знания по български език, за да се установи, че принадлежат към диаспората, обясни Манев за критериите за картата на българина.

Картата на българина дава почти всички права на територията на България, увери Манев.

"Надявам се искрено колегите от всички парламентарни групи да подкрепят законопроекта. Той няма нищо друго освен грижа за хората с българско самосъзнание, живеещи в чужбина. Това е огромната ми надежда на мен и на колегите, които го внасяме днес", подчерта Манев.

ВМРО иска от правителството да върне етническите българи от Украйна!

ВМРО иска от правителството да върне етническите българи от Украйна!

Карта "Българин" трябва да бъде приета незабавно

Картата на българите на ГЕРБ не е същата като тази на ВМРО, които също предлагали такъв законопроект преди време.

От парламентарната група на ГЕРБ ще внесат и други два законопроекта - за убежищата за бежанците и за доброволчеството. Депутатът от ГЕРБ Радомир Чолаков призова за бързото обсъждане на предложенията в ресорните комисии и упрекна председателството на парламента, че дневния ред в пленарната зала не отразява реалните нужди на гражданите.

"Моля ви да не делим законопроектите на тези на опозицията и тези на управляващото мнозинство. Това е карта, предназначена за българите от диаспората, които да могат бързо да влизат в България и да се ползват с правата на българските граждани. Това са три законопроекта, които напълно съответстват на ситуацията, съзвучни на това, от което има нужда в момента българското общество. Нека да започнем да гледаме форсмажорните законопроекти, за да не изпадаме после в сложни ситуации и да казваме - казвахме ли ви", подчерта Чолаков.