Депутатите от парламентарната група на ГЕРБ викат премиера Кирил Петков в парламента. Председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова настоя министър-председателят да отговори на депутатите какви мерки се предвиждат за ценовата криза, изготвят ли се подобни документи и ако се изготвят такива мерки, ще търси ли съгласие в НС. В противен случай от ГЕРБ ще бъдат принудени да поставят въпроса през следващата седмица и ще искат изслушване както на Корнелия Нинова, така и на премиера Кирил Петков.

Десислава Атанасова няма представа какви мерки правителството предвижда да вземе по отношение на ценовата криза.

Председателят на парламента Никола Минчев заяви, че ще се замисли сериозно за предложението на Атанасов и призова депутатите да не се смеят.

Управляващото мнозинство да внимава как кара влака, призова от своя страна Радомир Чолаков и настоя премиерът да каже дали няма да се разпадне правната система на държавата.

Петков уверен, че ГЕРБ искат оставката им, защото ги е страх от разследванията

Петков уверен, че ГЕРБ искат оставката им, защото ги е страх от разследванията

Сигурен, че в числото на разследванията са голяма част от техните членове

Бившият здравен министър и настоящ депутат от ГЕРБ проф. Костадин Ангелов заяви, че когато Нинова обявила, че ще въведе форсмажор в страната, всички директори на болници започнали да му звънят. В основния закон на България форсмажор не съществува, Конституцията няма такова понятие, посочи проф. Ангелов.

Според него форсмажор в лечебните заведения ще доведе до проблем с доставките на кислород. Защо при нормално функционираща държава с ясно описан конституционен ред, защо правителството се опитва да се извинява с нещо, което не се е случило, за да промени законовият ред в страната, недоумява проф. Ангелов.

Той настоя председателят на парламента да звънне на премиера Кирил Петков за това дали има намерение правителството да постави под съмнение живота на хората в болниците или не.

Отговорът на БСП не закъсня. Проф. Георги Михайлов заяви, че може да се направи Комисия по лексиката в НС, за да се разбере какво е "форсмажор", "намалям" и "преценям", като влязат всички мажоретки в нея. Заиграването с терминологията и за това какво пише в Конституцията трябва да спре, а не да слушаме упражненията по риторика от А до Я, каза още проф. Михайлов.

Държавата обявява форсмажор, за да подкрепи бизнеса

Държавата обявява форсмажор, за да подкрепи бизнеса

Ситуацията на форсмажор ще се обяви със задна дата от 24 февруари до май

Никола Минчев няколко пъти увери народните представители, че ще си помисли върху предложението на ПГ на ГЕРБ.

Да се смирим, настоя от своя страна червеният депутат Борислав Гуцанов.

Той настоя опозицията да не прави допълнителни внушения в обществото. Още по-притеснителна е отмяната на Министерски съвет, каза Жечо Станков. Той настоя премиерът да обясни дали ще има форсмажор или не и обясни заплахите за енергетиката от въвеждането му. Какво още трябва да се случи в това правителството, за да се научите как се правят нещата, според Жечо Станков.

Десислава Атанасова от ГЕРБ не се предаде и поиска почивка , за да може Никола Минчев да повика Кирил Петков и Корнелия Нинова да обяснят за форсмажора.