Бившите управляващи от ГЕРБ се притесняват от разследванията за корупция, които прави новата власт, и затова искат оставката на правителството.

Такива мотиви съзря министър-председателят Кирил Петков в декларацията на ГЕРБ от неделя, в която официално бе обявен курс към предсрочни избори и бе поискана оставката на кабинета. Във вторник той взе участие на ежегодишната среща между държава и бизнес, тази година провела се в София Тех Парк.

"Много се надяват. Аз ако съм на тях, също ще се надявам, защото разследванията за корупция, които правим, и с г-жа Кьовеши сега, ще бъдат насочени към всички корумпирани, аз съм сигурен, че и в това число голяма част от техните членове", каза премиера.

Корупцията е била сред основните теми и на разговора между Петков и американския вицепрезидент Камала Харис, провел се в понеделник. "Говорихме си, че корупцията има две измерения. Едното е, че едни и същи хора влияят на България и прокарват интересите на Путин, а същите тези хора, когато направят това, се занимават с локална корупция. Борбата с корупцията е повече от само национална", добави той.