Освен от Харвард, новото управление принесло у нас и "привкус от Бронкс". Това заяви в декларация от трибуната на Народното събрание преди изслушването на вътрешния министър Бойко Рашков депутатът от ГЕРБ Деница Николова.

Поводът за острите думи от страна на парламентарната група на бившите управляващи и настоящи опозиционери бе случаят на насилие на дете в столичния квартал "Лагера" на 25 декември, когато група непълнолетни пребиха свой връстник заради спор за момиче.

"Това бяха 10 души срещу един. И още сигурно толкова, които гледат отстрани и снимат. По-страшното е и това, че в този побой се включи и едно момиче. Това няма как да не ме смрази, защото агресията бе умишлена и целенасочена", каза Николова. И добави - след като проучила, установила, че било "модерно" непълнолетни да влизат в "групи тип банди". "Да се събират в групи по десетина и да обикалят местния квартал и да правят пакости".

От ГЕРБ също така питат - защо в последните месеци отговорността на министъра на вътрешните работи относно безопасността на българските деца се неглижира, а се акцентира на "изчегъртването".

"Парламентарната група на ГЕРБ-СДС остро осъжда насилието над деца, която може да коства животи", каза още Николова. И посочи данни от изследване на УНИЦЕФ - всяко второ дете у нас е било жертва на агресия, а в последната година повече от 20 жени са станали жертва на домашно насилие.

"Затова ние тук ще питаме и министъра на вътрешните работи, и министъра на образованието, и Държавна агенция за закрила на детето - защо се допусна да се случи това? Какви действия бяха предприети", добави народният представител.

ГЕРБ съди Бойко Рашков

ГЕРБ съди Бойко Рашков

Да докаже твърденията си в съда или да понесе отговорност за лъжите си