Германия върна на България нелегално изнесени културно-исторически ценности, съобщават от Министерството на външните работи.

Те са били изнесени нелегално от страната ни и задържани при две полицейски акции в Бавария, ФР Германия, през 2011 и 2017 г.

Артефактите са били предадени на церемония в посолството ни в Берлин от главния комисар и ръководител на отдел "Разследвания на престъпления в областта на културното наследство" на Баварската криминална служба Кристиан Клайн, и от Флорентине Кучер от Федералната служба за култура и медии към федералното правителство.

Снимка 557686

Източник: МВнР

ГДБОП върна 700 изнесени от иманяри антични монети, 30% обаче са фалшификати

ГДБОП върна 700 изнесени от иманяри антични монети, 30% обаче са фалшификати

Монетите са от различни исторически периоди

На страната ни са върнати 872 антични и средновековни монети, една антична бронзова ваза и една фибула, открити на територията на страната ни и датирани от различни исторически епохи - от III век пр. Хр. до XIV век сл. Хр.

Подобно предаване на културно-исторически ценности се случва за втори път за 2 години и половина в посолството ни в Берлин.

Посланик Елена Шекерлетова и главен комисар Клайн се съгласиха, че има отлично взаимодействие между българските и германските институции, между Министерството на културата и Министерството на вътрешните работи на България, Баварската криминална служба, Министерството на вътрешните работи, спорта и интеграцията и Министерството за наука и изкуство на Бавария и федералната служба за култура и медии към федералното правителство. Двете страни и занапред ще продължават да развиват и задълбочават това сътрудничество.

Снимка 557685

Източник: МВнР