Не е налице добър синхрон с МВР. Това заяви главният прокурор Иван Гешев, който присъства на представянето на анализа за противодействието на конвенционалната и битовата престъпност на Центъра за изследване на демокрацията.

Според него това, което споделили хората е, че за първи път виждали не главен прокурор, не министър, не главен секретар, а началник на полицейско управление в техните села. В малките населена места страхът е по-голям, посочи Гешев.

Гешев е сигурен, че противодействието на престъпността е на високо ниво. Проблемът с обратната връзка също е налице, като обаче това се отнася не е само за МВР, но и за прокуратурата. "Има така нареченият бюрократичен синдром - в МВР не ги интересува и не представлява интерес да има контакт с пострадалите хора", изтъкна обвинител номер едно.

Гешев разкритикува още работата на МВР от последните месеци като концентрираната само върху изборното законодателство, някои добри практики са преустановени.

По отношение на статистиката в МВР има различни фактори и методи за нагласяване, така че данните да изглеждат добре, смята главният прокурор.

МВР обжалва отказ на Спецпрокуратурата да разследва експолицейски шефове като част от престъпна група

МВР обжалва отказ на Спецпрокуратурата да разследва експолицейски шефове като част от престъпна група

Единият от висшите служители на ГДНП в момента е депутат

Гешев се надява, че в бъдеще ще има добро взаимодействие между правоохранителните органи - такова в момента нямало. Ако МВР се занимава с профилактика - извършване на дейност, която да не допуска извършване на престъпления, работата на съдебната власт е да накаже престъпността, това също би трябвало да има превантивен ефект върху други извършители на престъпленията. Ако липсва синхрон и взаимодействие няма как прокуратурата да повдигне обвинение и съдът да осъди виновните, подчерта Гешев.

Той е на мнение, че ако все пак липсва синхрон между МВР и прокуратурата, то това ще доведе до бум на престъпността.

Мнението на прокуратурата е, че имат желание да взаимодействат с всички правоохранителни органи в интерес на хората. Според него е естествено всички институции да искат добра статистика, но тя трябва да не е под политически натиск, характерен за изпълнителната власт, а с оглед репутацията на съответната институция. Има райони с ниска престъпност, а прокурорите и съдилищата имат нисък брой съдебни производства, но има и обратната тенденция, където прокуратурите и съдилищата са изключително натоварени.