Големият горски пожар край свиленградското село Студена е локализиран, предаде БНР.

През нощта на мястото остават дежурни екипи, които ще обхождат периметъра на огнищата.

Над 30 тона вода са изсипани от хеликоптер Ми-17 от Военновъздушните сили. Той е направил 15 захода над района на пожара, съобщиха от Министерството на отбраната.

Дежурните екипи остават през нощта, за да обхождат периметъра на пожара.

Два специализирани екипа от военните формирования на Сухопътните войски в Ямбол и Хасково имат готовност да се включат утре в помощ на огнеборците.

Пламъците обхванаха стотици декари смесени гори между Студена и съседните села Левка и Деришка. Няма опасност за населените места. Пожарът се е разпрострял на повече от 500 декара горски масиви.

Голям горски пожар бушува край Свиленград
Обновена

Голям горски пожар бушува край Свиленград

7 пожарни екипа са на място

"Пожарът е овладян, но остават да дежурят тук екипи на "Пожарна безопасност" и горски служители. Ако е необходимо, утре ще помолим и военните да се включват, тъй като е изключително пресечен теренът - трудна местност - и не може да бъде гасено с противопожарни автомобили. Всичко, което тук се прави за погасяване на пожара, е на ръка." - коментира областният управител на Хасково Стефка Здравкова.

Това е третият голям пожар в района за този месец. Преди 10 дни, само на километри от днешния пожар бяха изпепелени 10 000 декара гора и над 10 хиляди декара земеделски земи.

Причините за днешния пожар се разследват. Вероятно отново става въпрос за човешка небрежност.