По време на българското Европредседателство хотел "Маринела", който беше основното средище на чуждестранните делегации, е бил подслушван "от мазето до покрива" от "небългарска" служба. Това каза разследващият журналист Григор Лилов в студиото на "Тази сутрин".

Той не разкри откъде разполага с тази информация, но посочи, че подслушването е една от причините за акцията срещу собствениците на хотела Ветко и Маринела Арабаджиеви.

"Може ли това да стане без знанието на собствениците? Това си е сериозна инсталация, професионална и със сложен монтаж." - коментира Лилов.

Журналистът не конкретизира за коя чужда служба става дума, но подчерта, че "зад Миньо Стайков и Ветко Арабаджиев прозира дългата ръка на ДС".

Междувременно Faktor.bg цитира бивш шеф от контраразузнаването, пожелал анонимност, според когото гостите в хотел "Маринела" най-вероятно са били обект на разработка от страна на руските специални служби.

По думите му, изводът е очевиден, защото именно Русия демонстрираше най-голям интерес към дискредитиране на България по време на Европредседателството. Междувременно партньорски служби са предупреждавали нашите, че страната ни е потенциален обект на хибридната война, провеждана от Кремъл.

Според неговия анализ, ако собствениците на "Маринела" не са имали информация, че хотелът им се използва за шпионска дейност, то със сигурност висш мениджър на фирмата им е бил наясно със случващото се. По думите му, семейство Арабаджиеви винаги е гравитирало към БСП и русофилски кръгове.

Ветко и Маринела Арабаджиеви ще се издирват и от Интерпол

Ветко и Маринела Арабаджиеви ще се издирват и от Интерпол

Броят с машина на БНБ парите, открити при обиските на Арабаджиеви

Бившият ни посланик в Москва Илиян Василев коментира във Фейсбук, че ако информацията е вярна, това може да означава, че българските служби са направили политически заслон на руските докато шпионират по време на председателството.

"Но имайте пред вид, че е напълно възможно това да е упражнение на руските служби по дискредитацията на България. Проблемът е, че никой вече не вярва на нашите служби, защото са пробити. И руснаците си правят каквото си искат - ако изнесеното е вярно, те доказват, че могат да си правят каквото си искат у нас, което е страшно на фона тоталния гипс на властта по случая Скрипал. Ако не е вярно, пак демонстрира способностите на руските спецслужби да манипулират общественото мнение и западните съюзници, като тотално дискредитират страната." - обобщава Василев.

По думите му, при всички случаи става дума за скандал със стратегически размер.

"Затова е важно да се демонстрира способност да се контролира руската заплаха у нас, включително чрез експулсиране на агенти и "дипломати" по визитна картичка." - допълва Василев.