Градушки удариха няколко населени места у нас през вчерашния ден.

Предупрежденията за дъжд, гръмотевици и градушки остават в сила до края на месеца, съобщава bTV.

От полигона за борба с градушките в Бърдарски геран заявиха, че са подготвени за природните явления. Директорът инж. Йордан Йорданов обясни, че при вчерашната буря във Врачанско не би трябвало да са пострадали насаждения, тъй като градушката е била ситна.

Той посочи, че ситният размер на градушката и по-голямото количество дават визуална картина все едно е валяло сняг. Тя обаче нямала силата да наруши целостта на растенията.

Градушка колкото грах удари Добрич

Градушка колкото грах удари Добрич

Градушка е паднала и в софийското село Владая

По думи на инж. Йорданов тази година не е имало силни градушки и сезонът е започнал спокойно. През изминалите по-топли дни обаче се е наложило по-интензивно третиране на градови клетки в Монтанско, Видинско и Плевенско.

Той обясни, че са били изстреляни голям брой ракети и ефектът вече се виждал - няма щети върху селскостопанските култури.

"Трябва да реагираме в рамките на 2-3 минути. Облакът се оформя за 4-5 минути, като разберем, че е градов - до 3 минути го обработваме с противогадови ракети", посочи инж. Йорданов.

Във Врачанско има 10 ракетни площадки. На територията на страната действат 10 полигона за борба с градушките, а от миналата година са разкрити и два нови обекта в Южна България. Те покриват около 20 млн. дка обработваема земя.

Градушка колкото яйце се изсипа над община Годеч

Градушка колкото яйце се изсипа над община Годеч

Нанесени са сериозни материални щети

По данни на Изпълнителна агенция "Борба с градушките" през изминалото денонощие са били изстреляни 139 ракети в защитавани територии в Южна и Северна България.

Общо за деня са проведени седем въздействия и са обработени 22 градоопасни клетки. От полигоните в Северна България в градовете Грамада и Долни Дъбник и селата Долно Церовене и Бърдарски геран са изтреляни 104 ракети. По предварителни данни там има сведения за валеж от суграшица и ситен град в защитаваната територия.

В Южна България са изстреляни 35 ракети от регионалните дирекции на ИАБГ в Хасково и селата Гелеменово и Поповица.

Между 30 април и 26 май са проведени 34 въздействия върху 136 облачни градоопасни клетки. Изстреляните ракети са 1297.

Припомняме, градушка с размерите на грах падна вчера в Добричко. Ледени късове се изсипаха и в софийското село Владая.