Споразумението с Асоциацията на роднините на болните от СПИН деца е готово и се очаква да бъде внесено във Висшия съдебен съвет на Либия преди предстоящото заседание в понеделник.

Сумите, предвидени за обезщетение на семействата са еднакви, съобщава БТА.

Според очакванията, текстът ще съдържа изрично желанието на роднините на децата, присъдите да не бъдат изпълнявани.

Припомняме, след като либийският върховен съд потвърди вчера смъртните присъди на петте български медицински сестри и палестинския лекар, външният министър на Либия Шалкам заяви че Висшият съдебен съвет ще се събере още в понеделник.

ВСС вероятно ще има само едно заседание, като се очаква решението да бъде за помилване на осъдените на смърт българи, посочиха дипломати.

С подобно решение ще бъдат анулирани и останалите дела срещу нашите сънародници, които се водят в Триполи и Бенгази от отделни семейства, както и от служители на либийското следствие.

Премиерът на Либия Багдади Махмуди вчера е бил в Бенгази за среща с роднините на децата, съобщават местните медии.

Снощи в телевизионно интервю говорителят на асоциацията на роднините Рамадан Фитури, представител на 12-те семейства, които принципно отказваха сключването на споразумение е заявил, че вече всички фамилии са единодушни в желанието си случаят да приключи по изгоден за всички страни начин.

Председателят на Асоциацията Идрис Лага заяви вчера, че до събота споразумението ще бъде официално оповестено.

Документът трябва да бъде внесен до неделя, за да бъде приложен на закритото заседание на Висшия съдебен съвет в понеделник.

Междувременно стана ясно, че съпругата на френския президент Никола Саркози, Сесилия е  посетила българските медицински сестри в Триполи.

Очаква се тя да се срещне и със семействата на заразените с вируса на СПИН деца в град Бенгази.