Българин получи 60-годишна присъда в Гърция, без някога да е бил там. В момента 49-годишният мъж излежава присъдата си в старозагорски затвор, съобщи Нова телевизия. Той научава, че е осъден след издаването на европейска заповед за арест. Обвинението е в трафик на хора в Гърция. Венелин Тодоров и адвокатът му доказват, че той не е ходил в Гърция. По време на делото, той не е бил призован, нито е имал защитник. Адвокатът на Венелин коментира, че вече се наблюдава тенденция в южната ни съседка при издаване на присъди, без да са спазени европейски изискванията за призоваване.

Венелин е работил като таксиметров шофьор в Стара Загора. Той е с чисто съдебно досие. В момента излежава присъда в Старозагорския затвор, след като през 2020-та година получава европейска заповед за задържане.

Прокуратурата в Шумен със 105 присъди за нелегални мигранти за месец

Прокуратурата в Шумен със 105 присъди за нелегални мигранти за месец

Преди дни е заловена нова група от десет мъже, преминали незаконно в страната

"Към края на 2020-та година месец ноември в Стара Загора пристигна европейска заповед за арест, с която се искаше Венелин Славов Тодоров да бъде предаден на република Гърция за изтърпяване на присъда от 60 години лишаване от свобода и 80 хил. евро глоба. И се оказа, че той е бил задочно осъден, без да присъства на съдебното заседание, без да упълномощи адвокат, без по какъвто и да е начин да съумее да си защити правата", посочва адвокат Тихомир Василев.

Старозагорският окръжен съд отказал да предаде Венелин в Гърция. Съобразявайки се с документите, изпратени от Гърция, намаляват присъдата от 60 на 6 години затвор. Делото преминава и през Апелативния съд в Пловдив.