Районна прокуратура в Шумен приключи работа по нови десет случая на нелегално преминаване на държавната граница и постигна 105 осъдителни присъди за месец, съобщиха от институцията. 

Новите производства са започнати на 13 декември, когато група от десет млади мъже, преминали без разрешение границата на България, била задържана близо до Велики Преслав. Групата била от осем пълнолетни и двама непълнолетни мъже, всички без документи за самоличност и дошли от Турция.

Пълнолетните мъже са осъдени на по една година "лишаване от свобода", като изтърпяването на наказанието им е отложено с 3 години изпитателен срок. Те трябва да заплатят и глоба в размер на 200 лева. Непълнолетните са осъдени на по шест месеца "лишаване от свобода", като изтърпяването на наказанието е отложено с 2 години изпитателен срок и към него е добавено обществено порицание.

Одобрените от съда в Шумен споразумения не подлежат на обжалване и са приведени в изпълнение.

Заловиха двама трафиканти, прекарвали незаконно 13 мигранти през граница

Заловиха двама трафиканти, прекарвали незаконно 13 мигранти през граница

Те са задържани край Шумен

За периода 12 ноември до 16 декември 2021 година районната прокуратура в града е постигнала бързи осъдителни присъди в общо 105 случая на нелегално преминаване през държавната граница.

Заедно с десетимата чужденци са задържани и трима мъже, подпомагали тяхното транспортиране в границите на България. На двама от тях съдът наложи мярка за неотклонение "задържане под стража", а третият ще бъде освободен от ареста срещу "парична гаранция" в размер на 2000 лева.

Работата по образуваните досъдебни производства продължава под ръководството на прокурор от Районна прокуратура - Шумен.

Хванаха още петима нелегални мигранти в Шумен

Хванаха още петима нелегални мигранти в Шумен

Младежите са били забелязани на входа на града