Граждански комитет „За София" започва инициатива за поставянето на паметна плоча в столицата, посветена на големия български патриот Никола Корчев. Инициативата е във връзка с навършващите се 136 години от Освобождението на България, 178 години от рождението и 93 години от смъртта на един от първите български локомотивни машинисти и опълченец, съобщават от комитета.

Никола Корчев е роден през март 1836 г. в с. Горна Диканя, Радомирско. Работи дълги години като локомотивен машинист на Барон-Хиршовата железница и жп линията Русе-Варна, като превозва в тендера на локомотива не само оръжие, но и комитетската поща.

По време на Руско-турската война (1877-1878) Корчев се записва в Българското опълчение. Той е опълченец от III-а рота на III-а опълченска дружина и служи под командването на подполковник Павел Калитин. По време на битката при Стара Загора на 31 юли 1877 г. се води голяма борба за Самарското знаме. Загиват последователно знаменосците унтерофицер опълченец Антон Марчин, унтерофицер Авксентий Цимбалюк, опълченецът С. Минков и дружинният командир подполковник Павел Калитин.

Знамето е спасено от стихийно сформирана знаменна група след страховит ръкопашен бой.

Никола Корчев с невероятна храброст, воля и сила на духа се добира до Самарското знаме, откъсва го от дръжката и го предава на друг опълченец, за да не бъде пленено от турците. Той получава 11 рани, но въпреки това успява да спаси знамето. Награден е с  орден за храброст "Св. Георги" - IV степен.

Никола Корчев остава в историята като един от спасителите на Самарското знаме. След Освобождението продължава да работи като локомотивен машинист.

Умира на 29 август 1921 г., и е погребан в храма-костница на Шипка.