Граждани се събраха на протест пред Паметника на съветската армия в столицата. Хората настояват монументът да бъде демонтиран, предаде bTV.

Протестиращите напомниха , че през март 1993 г. Столичният общински съвет е взел решение за демонтаж на паметника, като скулптурните фигури и барелефи бъдат свалени и съхранени в музей на открито.

Свързаните с това дейности е трябвало да бъдат разплатени изцяло с дарения от юридически и физически лица, които вече са били събрани за тази цел.

Във Вилнюс събарят последните големи съветски паметници

Във Вилнюс събарят последните големи съветски паметници

Паметниците представляват лъжа

През април същата година около монумента е издигнато скеле, а на мястото е инсталиран специален кран, но решението на общинарите не е изпълнено.

Кметът Александър Янчулев уведомява тогавашния премиер Любен Беров, че изпълнението на решението е спряно с устна заповед на вътрешния министър в неговото правителство - Виктор Михайлов.

И още - през 2013 г. Столична община е решила да се обяви международен конкурс за облика на Княжеската градинка, на чиято територия е издигнат паметникът.

Варшава: Международните закони не защитават съветските паметници

Варшава: Международните закони не защитават съветските паметници

Нито международните закони, нито двустранните споразумения защитават такива паметници

Днешната дата беше избрана символично за протестната акция, тай като преди 73 години тогавашният СССР окупира България, коментираха инициаторите на недоволството, сред които Гражданска инициатива за демонтиране на монумента и ДСБ.