Държавната комисия за енергийно и водно регулиране определя нови цени към потребителите на електроенергия, без да е налична задължителната яснота около факторите, образуващи цената и ежегодното повишение.

Това се казва в позиция на гражданско сдружение „СИЛА", разпространена до медиите.

„Защо във фактурите за електроенергия са включени следните позиции:

Зелена енергия - предварително внесена като такса, при невъведени в експлоатация някои възобновяеми източници, посочени като причина за изискваната надбавка.

Пренос през и достъп до електроразпределителната мрежа веднъж като услуга и веднъж като тарифа.

Високоефективно комбинирано производство - липсва точна дефиниция на въпросната такса и ясна обосновка за включването й във фактурите.

Къде точно отиват парите ни по отделните пера?" - питат от сдружението.

В текста се казва още, че е  логично разходите на дадено дружество по извършваната услуга да бъдат покривани от печалбата, която то реализира. Същото важи и за технологичните подобрения, които се въвеждат с цел по-доброто усвояване на предложения продукт - електроенергия.

„Таксуването на потребителите по тези две пера автоматично вдига печалбата на електроразпределителните дружества, както и на дружествата-производители и за нас остава неясна причината за ежегодното увеличение на цената, както и за високата й моментна стойност." - коментират от гражданската организация.

Подчертава се, че освен липсата на прозрачност и информираност относно фактурите,  няма  прозрачност и за това как от продажната цена на електрическата енергия от АЕЦ - 0,048лв. за кВтч, се достига ценово ниво за краен клиент от 0,167лв. за кВтч, което прави над 240% повече.

„За нас е недопустимо цял един народ да носи риска от съществуващата и действаща атомна електроцентрала „Козлодуй", а печалбата /която вече споменахме е увеличена, посредством облекчаването на разходите на дружествата, за сметка на тези на обикновения потребител/  буквално бива източвана извън държавата, чрез фирми посредници. Питаме защо?" - заявяват от „СИЛА".

За да илюстрират позицията си, от сдружението правят сравнение с нивата на доходите и цените на тока в други европейски страни:

„Средната работна заплата в България е приблизително 690 лв. на месец или €353 /според последните официални данни за 2010г./ Битовият абонат плаща 0,167лв./кВтч. За сравнение първенците по най-висока цена на електроенергия - Дания, имат средна заплата €5548 на месец. Цената на 1 кВтч за тях е €0,2588 или 0,5601 лв.
Германия - средна заплата €3386 и цена за 1 кВтч - €0,2588 или 0,5061 лв.
Непосредствено над нас по цени се нарежда Естония със средна месечна заплата €849, с които гражданинът на страната би могъл да плати за 1кВтч €0,1062 или 0,2077 лв."