Русе, Бургас и София са общините с най-високи нива на отчетност и почтеност в работата на институциите на местно ниво. Това стана ясно по време представянето на Индекса на местната система за почтеност за 2023 г. от Асоциация "Прозрачност без граници".

В общата картина на индекса четири града са в т.нар. червена зона- Пазарджик, Хасково, Силистра и Кърджали. Причината обаче не е толкова в начина на формиране на политическата власт, а в изключително сложния достъп до местните структури, обясни изпълнителният директор на "Прозрачност без граници" Калин Славов.

Индексът на местната система за почтеност за 2023 г. е 3.23 за цялата страна, като той се измерва по скалата от 1 до 5. Във вътрешната динамика на институциите се вижда, че лидиращата роля на кметовете отстъпва при Общинския съвет. Причина за това е, че през годините кметовете са постигнали работеща администрация. В същото време идеята за доброто управление започва да се превръща в нормативно задължение, коментира Славов.

Снимка 645770

Източник: Асоциация „Прозрачност без граници"

Ваня Нушева, експерт в "Прозрачност без граници", представи и по-подробната картина около индекса. Общо 4779 индикатора стоят в основата на това изследване. Обхванати са 10 институции на местна власт в 27 общини, които са и областни центрове.

Най-висок индекс е регистриран при общинската администрация - 3.80. Тя е гръбнака на местната институционална рамка, като взаимодейства с гражданското общество, обясни Нушева. 3.30 е индексът на структурите на полицията, като той бележи спад спрямо миналата година. Кметът е с индекс на почтеност 3.69, а общинският съвет получава средно 3 индекс. За изчислението на индекса са измервани капацитет, роля и управление. По думите на Нушева капацитетът на институциите не се ползва добре за борба с корупцията.

По отношение на Общинския съвет са изследвани над 20 ключови показатели. За поредна година Общинският съвет в Бургас получава най-висок резултат- 4.16 индекс. Малко са постоянните комисии в Общинските съвети, при които има прозрачност и отчетливост. В същото време те играят основна роля в процеса на вземане на решения.

Необходими са много по-последователни и целенасочени усилия за осигуряване на публичност на информацията, която подлежи на обработване в работния процес в постоянните комисии на Общинските съвети, изтъкна Нушева.

Липсват ясни правила и рамка на диалога със заинтересованите страни. Малко са тези Общински съвети и Общински администрации, които осигуряват публичност по отношение на различните обществени, консултативни съвети и начините, по които гражданите и бизнеса могат да се включат в обсъждания.

Кметът е фигурата, която фокусира най-много граждански интерес. Малко обаче са кметовете, които включват в своите програми мерки за превенция на корупцията и мерки по прилагане на принципи за добро управление.

За втора поредна година кметът на Русе получава най-висока оценка. В дъното на класацията са кметовете на общините Пазарджик, Хасково, Силистра и Кърджали.

Снимка 645768

Източник: Асоциация „Прозрачност без граници"

Установено е по-добро привличане на инвестиции и по-добра среда за бизнеса през тази година. Пример за такива общини са Перник, Благоевград, Велико Търново. Тези практики са в резултат обаче на по-последователни действия, акцентира Нушева. В общата картина е констатирано недостатъчно ниво на отчетност на фирмите, които са общинска собственост. В Сливен и Русе вече има предприети мерки по въпроса, коментира Нушева.

Най-високата стойност на индекс в сравнение с останалите структури на местната власт има общинската администрация - 3.80 точки. Най-добри резултати са постигнали община Бургас с 4.6 индекс, следвана от Русе и Ловеч. В дъното на класацията е община Кърджали с 2.82 индекс.

Индексът на местната система за почтеност на политическите партии е 3.06. На челно място са София, Русе и Бургас. 10 общини попадат в червената зона, от които Варна, Кърджали, Разград и Шумен.

Снимка 645771

Източник: Асоциация „Прозрачност без граници"

При съдилищата индексът на почтеност е 3.65 за страната. Най-добри резултати са отчетени в Ловеч, Враца и Разград. На последно място и с осезаема разлика се нарежда столицата.

Индексът на почтеност на полицията за страната е 3.30. По-ниската оценка е неспособността на МВР да се справи с опазването на политическите права на гражданите, посочи Ваня Нушева. Първите места заемат София и Благоевград. Най-лоши резултати са отчетени в Ловеч и Бургас.

По отношение на бизнеса индексът е едва 2.67, като челно място заемат София и Русе. На последно място се нареждат общините Силистра и Кърджали.

Сектор "Медии" подобрява най-значително индекса си спрямо миналата година, но все пак остава нисък - 2.98 точки. Водещите позиции са за София (3.71), Пловдив (3.60), Стара Загора (3.48) и Русе (3.45). Не са регистрирани много случаи на натиск върху на журналисти. Най-лоши резултати са отчетени в общините Варна, Силистра и Кърджали.

Снимка 645769

Източник: Асоциация „Прозрачност без граници"

Индексът на почтеност за гражданското общество е 3.02, като отново София и Пловдив заемат първите места.

По отношение на индекса на общинското здравеопазване се отчита повишение на стойностите - 3.15 точки. Община Русе попада дори в зелената зона, следвана от Пловдив и София. На дъното в класацията са Кърджали и Сливен.

В края на събитието изпълнителният директор на "Прозрачност без граници" Калин Славов връчи отличия за добри практики на представители на общините Велико Търново, Русе, Търговище, Перник, Сливен, Ловеч.

Община Перник сред първенците по прозрачност

Община Перник сред първенците по прозрачност

Асоциацията "Прозрачност без граници" даде Перник като пример за ясна визия как се управлява община