Работна група с експерти на Министерството на труда и социалната политика, Министерството на финансите и Националния осигурителен институт (НОИ) ще подготви различни варианти за преизчисляване на пенсиите след 30 юни, които ще бъдат предложени на Народното събрание. Целта е да се разработят различни предложения за тяхното увеличение, които да компенсират спирането на изплащането на ковид добавката от 60 лв. след юни. Това каза министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков на съвместен брифинг с управителя на НОИ Ивайло Иванов, информират от министерството.

НОИ дава добавката от 75 лева на ваксинираните пенсионери от 1 февруари

НОИ дава добавката от 75 лева на ваксинираните пенсионери от 1 февруари

Това са 694 643 пенсионери

В проекта на бюджета на държавното обществено осигуряване се предвижда от 1 юли всички пенсии да бъдат осъвременени с 6,1%. "Този ръст едва ли ще покрие инфлацията и затова правителството подготвя други варианти", обясни Гьоков.

Той подчерта, че с пенсиите за февруари ще бъдат изплатени и допълнителни суми на пенсионерите, които през януари са получили по-ниска сума от сбора на индивидуалната им пенсия и добавката за ковид спрямо декември 2021 г. "В размера на януарските плащания влиза и плащане по преизчислената пенсия за 7 дни от декември, тъй като пенсиите бяха преизчислени от 25 декември, по решение на 46-тото Народно събрание. Това плащане, за тези 7 дни от декември през януари - няма да го има за следващите месеци", посочи Гьоков. Той уточни, че такива доплащания ще има до края на месец юни.

Социалният министър и КНСБ дискутираха пенсиите и ръста на доходите

Социалният министър и КНСБ дискутираха пенсиите и ръста на доходите

Обсъдиха възможностите за решаване на актуални проблеми в сферата на труда и социалноосигурителната политика

Гьоков заяви, че още днес над 690 хиляди пенсионери ще получат еднократно, допълнително плащане към пенсията си в размер на 75 лева, за това, че доброволно са завършили ваксинационния си цикъл срещу ковид. Тази сума се получава еднократно и се превежда в различен ден от този, определен за получаване на пенсиите.

"Стига да завършат своя ваксинационен цикъл, до края на месец юни и всички останали пенсионери, без значение на каква възраст са и каква пенсия получават, могат да се възползват от тази еднократна добавка", обясни социалният министър.