Няколко часа след като държавният глава Росен Плевнелиев направи изявление на Додуков 2, че хакерската атака в изборния ден е била насочена срещу референдума, спря да работи сайтът на президентската институция.

При отваряне на интернет адреса на Президентството на Република България се вижда само хедъра. Самото отваряне става трудно.

Малко по-късно се появи и съобщение, че няма достъп до тази страница.

От пресцентъра на президенството казаха за news.bg, че има в момента опит за хакване на сайта, който е атакуван от множество сървъри, предимно от Тайланд, които подават над 50 млн. заяви към president.bg.
Сайтът се зарежда трудно, заявиха от институцията. Специалистите работят по случая.

Атаката е на същия принцип, като тази от неделя срещу сайтовете на ЦИК, МВР и ГРАО - от тип "отказ от услуга" (DDoS), при което се правят огромен брой заявки към даден сайт.

Дистрибутираните атаки от такъв тип се осъществяват чрез дистанционен контрол на милиони компютри, които са предварително заразени със зловреден софтуер, който може да се активира едновременно и да насочва заявки към избрани цели.

Припомняме, системата на ЦИК се срина в деня на изборите. Към 12 часа всеки опит за връзка със сайта, използвайки различни браузъри, завършваше на страницата за "Грешка 522" (Error 522) на американската компания CloudFlare Inc. В последствие сривът засегна и сайтовете на ГРАО и МВР.

"Аз няма да забравя този казус", закани се днес Росен Плевнелиев и каза, че е сезирал службите. "Очаквам обяснение", категоричен бе държавният глава, който заяви че за него тези хакерски атаки не са случайни и определи случая като "Костинброд 2".

Тълкуването на президента на хакерската атака е, че целта е да се подхранят съмненията, че електронният вот не би бил честен и може да се манипулира.