Няма нищо по-естествено от това след 10-годишно управление на ГЕРБ да дойде БСП на власт. Тази прогноза направи социалният антрополог Харалан Александров в ефира на БНР. По всичко си личеше преди няколко месеца, че това ще се случи, но в момента вече започвам да го поставям под въпрос, защото страстта в социалистическата партия изглежда насочена навътре, а не навън. Но не можем да отречем яркото и силно лидерство на Корнелия Нинова, посочи Александров.

По думите му лидерството в ДПС има мистично-окултен оттенък. "Имаме мъдрец - в лицето на Ахмед Доган, който се поизнася по отвъдно стратегическите въпроси. И много активно оперативно лидерство на терен". Според него лидерството на Бойко Борисов е на "човека, който работи, строи и се бори срещу ентропията".

Това му гарантира подкрепа, но ще видим как ще се реализира на бъдещи президентски избори, заяви Александров.

65% от българите не вярват в честността на изборите у нас

65% от българите не вярват в честността на изборите у нас

Под 1/5 смятат, че страната се управлява според волята на народа

По думите му редизборната кампания няма да е фокусирана върху идеи. Той уточни, че очакванията му са двигател на кампанията да са силни емоции и страст, а не ценностни, идеологически или визионерски конструкции. Много повече ще се апелира към страховете, гнева, разочарованието и чат пат към надеждата, но много по-малко към разума и към рационалното конструиране на бъдеще.

Александров даде пример, че открива това дори на езиково ниво, защото има вече партия, която съдържа в името си две повелителни изречения - "Изправи се! Мутри, вън!", което, според него, звучи заклинателно. Според него твърдите партийни ядра са доста мобилизирани и битката ще бъда за разширяване на перифериите.

В коментар за извънпарламентарните политически формации, Харалан Александров посочи "пасивното лидерство" на проекта на Слави Трифонов, който би могъл да се окаже основен печеливш от протестните събития в страната, но без да му се налага да ходи на площада. "Демократична България" се е позиционирала като носител на прогреса, смята социалният антрополог.