•"Хера" бил в много лошо състояние
•Норвежки кораб връхлетя върху наш танкер в грузинско пристанище

Босфора Около 18.00 часа българско време е прекратена операцията по издирването на екипажа на "Хера".
Тя продължи през целия днешен ден, но без успех.
Турските власти са съобщили, че утре - 15 февруари, издирването ще продължи, но само по крайбрежната ивица, като в операцията ще се включат и части на жандармерията с високопроходима техника

Все още няма резултат от търсенето, съобщи по-рано днес кап. Пейчо Манолов, директор на “Морска администрация”, който председателства Кризисния щаб по откриване на екипажа на потъналия вчера край Босфора кораб.

Кап. Манолов съобщи още, че по-голяма част от членовете на екипажа са родени през и след 1980 година, предаде Днес+.

Минути преди да потъне “Хера”, капитанът на кораба е подал сигнал за помощ до турската брегова охрана, съобщи генералният ни консул в Истанбул Руско Георгиев.
В 12.23 часа е постъпил сигнал, че в първи трюм на кораба е навлязла вода, и заради това капитанът на кораба е поискал съдействие от спасителните служби в Истанбул. Но четири минути след получаването на този сигнал връзката е прекъснала и корабът е потънал, посочи Георгиев.

Предполага се, че влязлата вода се е смесила с въглищата, поради което корабът е изгубил стабилност и се е преобърнал. Вероятно моряците не са успели да напуснат кораба, допълни Георгиев.

Днес той се е срещнал с началника на турската брегова охрана, който го е запознал с хода на спасителната операция. До този момент няма открити останки от българския кораб, освен един спасителен пояс, на който е изписано името на кораба, корабно въже и ненадписан пробит сал, съобщи дипломатът.

Операцията продължава, в момента три спасителни кораба обикалят мястото на инцидента, както един самолет и един хеликоптер, които продължават да претърсват крайбрежието в разстояние около 150 км.- както в европейската част на Черно море, така и в азиатската част.

Генералният консул в Истанбул съобщи още, че спасителната операция по търсенето на 17-те български и двамата украински моряци ще продължи до края на деня.
Турските власти имат готовност да продължат търсенето на оцелели и утре.

Според спасителите, ако телата не бъдат извадени до 20-30 дни, те няма да могат да бъдат идентифицирани. Изваждането на кораба ще бъде много трудно, защото той е потънал на дълбочина около 70 метра и ще е необходима специална техника, обясни Руско Георгиев.

Той уточни, че "Хера" е на вода от 1975 година. Специалистите твърдят, че металът на кораб, който е повече от 30 години в морето, е остарял и при удар от вълните лесно може да се пробие.

До момента не съществуват котегорични доказателства, че 17-те български моряци са загинали и затова засега имената им няма да бъдат оповестявани, посочи говорителят на Външно министерство Любомир Тодоров.

По-рано днес вицепремиерът и министър на транспорта Николай Василев съобщи, че поддържа непрекъсната връзка с турския си колега Бинли Йълдъръм, който по думите му, е един от най-добрите специалисти по морско спасяване в Турция.
Турският министър на транспорта го е уведомил, че се прави всички възможно за издирването на българските моряци. Според Йълдъръм корабът е потънал бързо и неочаквано и това е една от причините спасителна операция вчера да бъде затруднена, особено при влошеното време.

Министър-председателят Симеон Сакскобургготски съобщи, че следи постоянно издирвателните операции в района и определи инцидента като голяма трагедия.

ТЕЛЕФОНИ ЗА ИНФОРМАЦИЯ:
•на мениджърите във Варна - 052/ 631 868
•дежурния в Генералното консулството на България в Истанбул – 0090 212/ 281 01 15