Хиляди хора - политици, общественици и граждани, дойдоха да се простят с юриста доц. Кристиан Таков в църквата "Свети Седмочисленици" в София.

Последно сбогом с него си взеха експрезидентът Росен Плевнелиев, председателят на Конституционния съд Лозан Панов, вицепремиерът Екатерина Захариева, бившият зам.-председател на парламента Екатерина Михайлова, лидерът на "Да, България" Христо Иванов, адв. Александър Кашъмов, магистрати и много студенти.

Всички те определиха Кристиан Таков като будител, чиято загуба е много голям удар за България, предаде bTV.

"Неговата следа остава. Доказателството виждаме днес тук. Той беше човек, който бранеше върховенството на правото, включително от някои лоши законодателни инициативи. Той вярваше в доброто и се опитваше да научи на нещо младите хора - че за доброто трябва да се борим всеки ден и че за доброто си заслужава да се борим. Таков беше светъл човек, изключителен оратор, човек на духа и на закона." - напомни Росен Плевнелиев, цитиран от БНТ.

"Той ще остави много, беше много светъл човек, един от най-ярките български съвременни политици. Той е реабилитиран юрист. Беше лесно за нас юристите да се крием зад научните си титли, но Кристиан показа, че можеш да си юрист с публична гражданска позиция." - сподели Екатерина Михайлова пред БНТ.

Припомняме, преподавателят по гражданско право в Софийския университет почина на 51-годишна възраст. Той беше съветник на президента (2012 - 2017 г.) Росен Плевнелиев и съосновател на "Да, България".