Хоро за Спаска пред македонското посолство в София в деня на българската столица - 17 септември.

Това е последното, което можем да направим. Граждански протест в четвъртък от 18 часа пред македонското посолство, където ще играем заедно хоро за Спаска.

Вкарват случая "Спаска Митрова" в Европейския парламент.
                         Още...

Това съобщиха на пресконференция в БТА от Инициативния комитет в подкрепа на Спаска Митрова.

На събитието ще присъства и майката на българката, излежаваща присъда в македонски затвор.

Първоначално беше обявено, че Сузана Митрова ще бъде на пресконференцията, но неотложни ангажименти в Агенцията за закрила на детето са възпрепятствали нейното присъствие.

Нито е една политическа партия да не използва протеста, за да вади политически дивиденти. Това е просто кощунство, подчертаха от Инициативния комитет в подкрепа на Спаска Митрова.

Това е цяла серия - опитват се да ударят всеки, който иска да се изяви като българин.

До момента срещу Митрова има повдигнати 8 обвинителни акта - 3 са за едно и също нещо, но с различни наказания.

На 15-16 октомври ще се гледа делото за отнемане на детето и даването му на бащата, съобщиха представители на комитета.

В момента сънародничката ни има глоба от 33 хил. евро за това, че е обидила съдиите - в момент на афект им казала, че са некадърници и не се ръководят от истината.

Тепърва трябва да очакваме негативни информации във връзка със Спаска от съда в Гевеглия, където са двамата въпросни засегнати съдии, но първият проблем е, че тя има български произход.

Началникът на МВР, прокурорът, началникът на Центъра за социални дейности в момента са ангажирани срещу нея, коментираха от комитета.

Целта на всичко това е да покаже какво ще ви се случи, ако искате да бъдете българин в Македония - Ако сте българин, бъдете в България.

Освен за конкретния случай със Спаска Митрова членовете на комитета - изцяло македонски българи, обясниха положението на сънародниците ни в западната ни съседка.

Медиите в Македония се различават от македонския народ - който плаща, той поръчва музиката, подчертаха те.

От инициативния комитет призоваха българите в Македония да не се страхуват повече смело да декларират българското си самосъзнание.

Те не са изолирани, не са сами и има хора, които са на няколко километра от техните родни места и с каквито средства позволява законът, ще се опитат да защитят техните права.

В Македония се гледат български телевизии, четат се български медии, но филтрирането на интернет информацията е жестоко.

Мирослав Ризински е също проблем от такова естество като Спаска Митрова, обърнаха внимание от Инициативния комитет.
Той също така излежава присъда в македонски затвор. Бит е на възпоменанието за Мара Бунева. Скалъпен му е полицейски сценарий за подкуп, а при самото дело са направени множество процесуални нарушения.

Драге Каров е осъден за развяване на българското знаме в Македония и откриването на паметника на Тодор Александров в двора на къщата си във Велес.

Развяването на албански знамена, турски и каквито други хора има там, е нормално. В Македония се приемат всякакви други хора, но не и българи.

По думите на членовете на комитета това е цяла серия - опитват се да ударят всеки, който иска да се изяви като българин.

В демографската статистика на Македония графа българи няма, оповестиха още на пресконференцията и запитаха къде е реакцията на българския Хелзинкски комитет в случая със Спаска Митрова.

Да подпомагаме хората в Македония не само с думи, но и с конкретни дела, призоваха македонските българи от комитета.

Междувременно министърът за българите в чужбина Божидар Димитров предложи на семейството на Спаска Митрова да подадат документи за придобиване на българско гражданство и обеща съдействие.

Това стана по време на срещата му със Сузана Митрова - майка на сънародничката ни, която съгласно македонското законодателство трябва да бъде освободена от „Идризово" на 29 октомври.
„Не може една майка да бъде отделена от детето си", категоричен бе министър Димитров.

По думите му, това противоречи и на европейските критерии за спазването на човешките права.