Без предупреждение от община Бургас преди дни заявиха, че пътят до най-големият ни морски курорт Слънчев бряг ще се удължи с 10 километра заради недобре планиран ремонт. За това алармират от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).

Според организацията летният туристически сезон отново е поставен на карта заради недоглеждане и незаинтересованост на управляващите относно съдбата на един от най-важните отрасли за българската икономика.

От БХРА посочват, че рехабилитацията на шосето на пътя Бургас - "Сарафово" в участъка между пътния възел тип "Тромпет" на Северния обход до Гробищния парк по информация от община Бургас започва в този момент, тъй като сега е осигурено необходимото финансиране от страна на държавата. От асоциацията допълват, че ще бъдат положени нов асфалт и пътна маркировка и ще бъдат поставени нови стълбове. "Все неща, които можеха да се случат преди или след края на активния туристически сезон, при условие, че няма спешна необходимост от подновяване на трасето", подчертават от БХРА.

От Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация определят това като абсолютно несериозно защото, освен удължаване на пътя с 10 километра, ще има и големи задръствания.

Каравана, бързаща към морето, предизвика тапа на АМ "Тракия"

Каравана, бързаща към морето, предизвика тапа на АМ "Тракия"

На шофьора на караваната са му съставени два акта

Според зам.-председателя на БХРА Веселин Налбантов в задръстването ще чакат всички туристи, които пристигат с кола или със самолет на бургаското летище в кв. "Сарафово", както и всички доставчици и снабдители на хотелите в региона. Той пита, при условие, че ремонтът ще продължи месец и половина, защо не е започнал след средата на септември 2023 г. или в началото на април 2024 г., а блокира втората половина на юни и целия юли - два от месеците в активния туристически сезон.

По думите на Налбантов за пореден път управляващи доказват, че туризмът не е приоритет за тях и единственото, което ги вълнува свързано със сектора е да получават данъци, такси и косвени приходи, но не и как да стимулират инвеститорите или поне да не пречат на оцеляването на бранша.

"За съжаление и тази година - нищо ново под слънцето. Министърът на туризма направи необходимите срещи с областни управители, с общини, с ведомства и институции, за да се гарантира, че няма да има пречки пред бизнеса и летният сезон ще прочете нормално. Накрая обаче става както винаги - сами си пречим", подчертава председателят на БХРА Георги Щерев.

БХРА настояватобщина Бургас да преосмисли ремонта на пътя от Бургас до кв. "Сарафово", където е разположено и местното летище, и да отлож рехабилитацията за средата на септември.