Несериозно е държавни чиновници да обясняват в отговор на исканията на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) за целево подпомагане на хотелиерския бранш, че държавата вече е дала помощи, но на други сектори. Това е абсолютно неглижиране на сектора, който допринася сам пряко за между 11 и 14 на сто от БВП, категорични са от Изпълнителното бюро на БХРА. Те припомнят, че хотелиерският е единственият сектор, който не получи компенсация през последната година, въпреки че работата му бе ограничена и почти спряна, тъй като дейността им не бе официално спряна със заповед на здравния министър.

През последните месеци от БХРА предложиха различни варианти, с които държавата може да подпомогне бизнеса. Чрез изплащане на 30 на сто от спада на оборота на хотелиерските предприятия, с компенсация от 2000 лева на хотелска стая за покриване на постоянни и текущи разходи и получаване на оборотни средства за стартиране на сезона, чрез договаряне с банковите институции изгодни кредити, гарантирани от държавата, чрез придобиване на дялове от страна на държавата в хотелските предприятия с право на обратно изкупуване и други. Нито един от тези варианти обаче не само не бе приет, но не бяха и публично обсъдени възможностите за спасяване на един от основните икономически сектори на страната.

Само руските туристи могат да спасят сезона, тревожат се хотелиери

Само руските туристи могат да спасят сезона, тревожат се хотелиери

Господ може да е българин, но летния сезон няма да спаси

Необходимо е спешно да бъде сформирана и да заработи парламентарната комисия по туризъм, още повече в момент, в който все още не е наясно кой ще оглави секторът и кога, подчертават още от БХРА. Парламентарната комисия трябва да стане платформа за изслушване на сектора и за взимане на решения в помощ на бинеса, предвид факта, че летният сезон буквално тропа на вратата и трябва да стартира след броени дни, а все още няма яснота за протичането му - правила за PCR тестове, сертификати за ваксиниране, транзитни зелени коридори, безплатни чадъри и шезлонги, незабавно започване на издаване на визи, осигуряване на оборотни средства за бизнеса, ваксинационен коридор за заетите в туризма, стимули за туроператорите, които водят туристи по суша, ваучери за ваканции и тн.

От БХРА призовават парламентарно-представените партии веднага да вземат спешни мерки за спасяване на хотелиерския сектор, защото само след месец за това ще е фатално късно, а държавата ще загуби милиарди инвестиции, армията на безработните ще се попълни с хиляди нови членове, ще загубят препитанието си цели региони, в държавната хазна ще влязат значително по-малко приходи, а загубените позиции на българските хотелиери и на туристическия сектор като цяло няма да могат да бъдат възвърнати десетилетия.