Книгата "Светилища, разделени с граница", посветена на българските църкви и манастири в районите около сръбско-българската граница, беше представена днес в националния пресклуб на БТА от автора Зденка Тодорова.

Тя е председател на Хелзинкския комитет на българите в Сърбия.

В книгата са описани са църквите, манастирите, параклисите, оброчните паметници, които попадат в Западните покрайнини.

„Целта е да се направи духовно единение между българите от едната и от другата страна на границата, за да се покаже, че те винаги са били едно цяло и че границата, след като ги е разделила физически, не ги е разделила духовно", подчерта авторката.

Тя посочи, че книгата е призив българите по-често да общуваме духовно и да опознаваме нашия регион по границата.

Специално място е отделено на Погановския манастир, който е описан като средище на духовно развитие, на разпространение на книжнината и писмеността, създаването на първото килийно училище в района.

Разгледани са и манастиритев Трънско, в Драгоманско, в Годечко, в Босилеград, в Своге, както и манастирите покрай река Ерма.

В този район попадат манастирът "Свети Илия", царибродската църква "Успение на Пресвета Богородица", манастирът "Св. Архангел Михаил", църквите "Св. св. Петър и Павел", "Света Троица", "Свети Четиридесет мъченици" и много други.

Книгата на Зденка Тодорова ще бъде представена утре от 18.30 ч. в читалище "Славянска беседа" в София. Ще бъде излъчен и документалният филм "Докъдето погледът ти стига", показващ и някои от обектите, разгледани в книгата.