Сигнал до всички прокурори чрез главния прокурор подаде днес Христо Иванов. В него се настоява да бъдат проверени внимателно обстоятелствата около записа "Лесно е да си прост", чиято автентичност вече беше потвърдена от две външни експертизи. Припомняме, че евродепутатът Елена Йончева обяви, че е дала записа на външна експертиза.

Според Христо Иванов прокуратурата няма да разследва по същина записа, а ще прикрие по подобие на записите "Ало, Ваньо" и Яневагейт. Тогава прокуратурата провери кой е направил записите, но не изследва съдържанието им. От тази гледна точка днешното съобщение на прокуратурата е изключително притеснително, защото говори по-скоро за намерения за прикриване на съдържанието." Сериозният проблем, според Иванов, са акциите срещу политически опоненти.

Това е пореден сигнал, с който искаме да проверим дали ще се намери един прокурор, който да провери дали тогавашният главен прокурор и настоящ главен прокурор, тогавашен зам.-главен прокурор заедно с премиера са планирали операции, които всъщност да обслужват политическите цели на управляващите.

Елена Йончева: Аудиозаписът с гласа на Борисов е автентичен

Елена Йончева: Аудиозаписът с гласа на Борисов е автентичен

Експертизата има правна стойност

От "Демократична България" припомнят и основните реформи, които предлага и посочват, че ако се реформира и изчисти прокуратурата, тя ще реформира и изчисти всички останали институции, защото прокуратурата държи монопола върху инициирането на наказателна отговорност, особено що се отнася до злоупотреба с власт, незаконно влияние, корупция и т.н., т.е. "всичко това, от което страда България."

"Демократична България" не подкрепя идеята за цялостно премахване на поста "главен прокурор", защото премахването му би довело да изникването на 6 "главни прокурори" на апелативно ниво и би могло да доведе до "прокурорски феодализъм".