Христо Иванов остава начело на движение "Да, България". Делегатите на Националната конференция на движението гласуваха с 692 гласа "за", 41 "въздържали се" и 14 "против". Пред журналисти Иванов заяви, че смята до довърши работата си и ще използва като основен критерий ще е създаването на нови лидери, така че на следващия етап да се гарантира голям избор и нови хора.

Основните приоритети пред Иванов занапред са свързани с развитието на организацията, надграждането на коалицията, постигане на максимални резултати в правосъдието, електронното управление, българите в чужбина, съдебната реформа и намирането на конституционно мнозинство. Имаме много работа пред себе си, а в по-далечен план е подготовката за местните избори. Голямата национална кауза пред ДБ са местните избори. Очевидно е, че промените трябва да намерят своя адресат в местната власт, но оттам нататък има доста време и трябва да се възползва добре за подготовка, категоричен бе Иванов.

Иванов призова медиите да не търсят някакъв конкретен конюнктурен политически смисъл в твърденията си за нова предсрочни избори, а трансформацията на политическата система и дълбоките фактори на нестабилност, които има с много голяма вероятност ще доведе до такива. Нито аз имам намерение да водя политиката на Да, България и ДБ в тази посока, нито това е нещо, което развяваме като част от някаква заплаха, а просто е опит за дълбок анализ за това, което се случва в България и около нас, коментира Христо Иванов.

"Страната се трансформира, светът се трансформира и това ще доведе до нестабилности , които ще имат своето политическо измерение. Ние сме длъжни, правейки анализ на ситуацията да отчитаме тези фактори. Отново казвам не търсете в един по-дълбок анализ някакъв конюнктурен послание", подчерта той.

Христо Иванов очаква нови предсрочни избори

Христо Иванов очаква нови предсрочни избори

Намекна за търкания в коалицията

На въпрос на News.bg за споменатите търкания и сложности в коалицията, за които призна по време на доклада си на националната конференция, Христо Иванов не каза директно, че има такива, а има проблеми, които има в Да, България и организационни напрежения. Има откровена дискусия по тях и смятаме да ги адресираме, уточни той.

Христо Иванов призна, че очевидно движението не успяло да реагират на промяната на нов политически играч, със свежи сили от властта на терен и не успели добре да отиграят комбинацията между парламентарни и президентски избори. Тези неуспехи ги считам за собствена отговорност, каза Христо Иванов.

Христо Иванов не смята, че е честно пред избирателите да се залъгват относно факта, че коалицията е много сложна. Когато трябва да се управлява в много сложна среда сред много проблеми, рисковете пред стабилността са налични. ДБ ще дадат своя принос за стабилността на коалицията и за нейната резултатност и нямат намерение да я "разклатят".