"Докато ние чакаме години наред Томислав Дончев най-накрая да измъти електронните обществени поръчки, Борисов ги заобикаля. Заобикаля ги и с язовирите, и с тунелите, с автомагистралите, със свлачищата, с тези държавните бензиностанции."

Това коментира съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов в излъчено на живо видео край свлачището, което днес блокира пътя за Рилския манастир.

Преди дни премиерът Бойко Борисов направи оглед на мястото и си пожела "тук да е като картичка". Картичката и изпипаното се срутиха днес, пътят е затворен", обобщи Иванов.

Укрепителните работи спасили пътя към Рилския манастир от по-голямо свлачище

Укрепителните работи спасили пътя към Рилския манастир от по-голямо свлачище

Това са изводите на експертите от първоначалните огледи направени днес,

Той настоя, че се бори срещу този модел - да се използва пи ар, вместо да се върши реална политика като се следи качество на изпълнението и разходването на средствата.

Изпълнените досега укрепителни дейности на пътя за Рилския манастир са предотвратили много по-голям срутищен процес. Това са изводите на експертите от първоначалните огледи направени днес, съобщиха от АПИ.

Утре работата на геолози и строителни специалисти продължава.

Припомняме, че свлачище блокира пътя към Рилския манастир. То се е активирало заради валежите през последното денонощие. Временно пътните служби ограничиха движението, за да разчистят падналите камъни.

Свлачището е укрепено срещу 6 млн. лева от държавното дружество "Автомагистрали". Тези пари са само част от около 500 млн. лв., които през 2019 г. правителството отпусна без обществена поръчка на "Автомагистрали" за укрепването на над 70 свлачища и срутища по пътната мрежа на страната. Освен укрепването по пътя за Рилския манастир, не е известно държавното дружество да е извършило други укрепвания срещу отпуснатата сума, припомня се още в изявлението на Иванов.