Изследователската работа по промените в климата е работа за спасяването на човечеството. А изследователската работа на българските учени от антарктическа мисия е всъщност работа за спасяването на планетата.

Това каза президентът Росен Плевнелиев по време на церемония по връчването на националния флаг на 25-та юбилейна българската антарктическа мисия, ръководена от проф. Христо Пимпирев.
Росен Плевнелиев отличи и с почетния знак на президента членовете на Българския антарктически клуб като национален оператор на българската полярна база "Св. Климент Охридски". 

"Леденият континент държи отговорите на най-големите въпроси, свързани с бъдещето на планетата като например глобалното затопляне", посочи Плевнелиев.

Той изрази удовлетвореност от приемането на Националната програма за полярни изследвания 2017-2021 г., за каквато многократно е апелирал през своя мандат като президент, програма, която, по думите му, ще даде ясен фокус и източници на финансиране на полярните изследвания.

Президентът отбеляза, че всъщност Антарктида съставлява една десета от земната суша и има ключово значение за преодоляването на предизвикателствата, пред които сме изправени. Той отчете като успех на международната общност създаването на най-голямата защитена морска зона при полярния континент.

"Издигнете този флаг високо", заяви Плевнелиев, връчвайки трибагреника. По думите му в този полярен сезон програмата на страната ни е още по-амбициозна, тъй като предстоят подновяването на изследванията на замръзналата почва, картографирането на района, както и проучването за пръв път на два полуострова.

Предстоят и изкачването на върховете Левски, Борис и Симеон, проучването на релефа на планината Тангра, както и проучване на подводните терени на Антарктика. Президентът отбеляза като успех и подписаното Парижко споразумение, прието единодушно от всички 193 държави-членки, което по думите му е първото глобално обвързващо споразумение с мерки, които са насочени към подобряване на климата. Президентът изтъкна още, че благодарение на учени като проф. Пимпирев и изследователи от БАН, от Софийския университет България е развила своя потенциал и е утвърдила ролята си на полярна изследователска нация. При връчването на почтения знак президентът благодари за усилията на българските учени и за авторитета, който те създават за страната ни. "Вие сте едни от най-достойните посланици на България по света", отбеляза Росен Плевнелиев. От своя страна проф. Христо Пимпирев изказа благодарност към президентската институция, която ги е подкрепяла неотклонно от годините на своето създаване. Той призна, че особено силно са почувствали тази подкрепа при президента Росен Плевнелиев и изказа своята голяма благодарност за всичко, което той е направил, за да бъдем наистина полярна държава. "Моето най-голямо желание беше президентът да посети българската полярна база, но знаем колко труден беше неговия мандат. Той е винаги добре дошъл като приятел и радетел на това България да бъде в Антарктида", заяви проф. Пимпирев.